Linkuri accesibilitate

Rezultatele parțiale sugerează un vot negativ la referendum și o victorie în primul tur al Maiei Sandu

La scurt timp după închiderea secțiilor de votare în R. Moldova în urma votului din 20 octombrie, CEC a început a publica pe site-ul său rezultatele parțiale, sugerând un posibuil vot negativ la referendum, dar o victorie a Maiei Sandu în primul tur de scrutin al prezidențialelor.

14:55

La urne au venit peste un milion de moldoveni

Peste un milion de moldoveni au votat către ora 15:00, ceea ce reprezintă peste 35% dintre alegători.

Cea mai activă categorie de alegători este cea cu vârstele cuprinse între 56 și 65 de ani (22,47%), urmată de cea 66-75 ani (20%). Cea mai puțin activă categorie e cea 76+ (4,7%) și 18-25 ani (6,6%).

Cei mai activi votați sunt în nordul țării. La Chișinău au votat aproape 230.000 de cetățeni, iar în diaspora - aproape 120.000.

14:39

1/3 dintre moldoveni s-au prezentat la vot

Prezența la urne a depășit 33,3%, la urne prezentându-se peste 950.000 de moldoveni, dar datele CEC nu reflectă și prezența la referendum. Pentru a fi declarate valabile, la primul tur al alegerilor prezidențiale și la referendum trebuie să se prezinte cel puțin 1/3 dintre alegători.

La Chișinău au votat peste 215.000 de alegători sau 33%, iar la Bălți – peste 30.000, adică 31%.

Cea mai mare prezență este la Dondușeni – peste 35%, adică peste 10.000 de alegători. Votanții din nordul țării sunt mai activi decât cei din centru și sudul țării.

14:29

Observatorii raportează peste 600 de încălcări electorale, cele mai grave - în Rusia

Observatorii Promo-LEX au prelucrat 575 de posibile încălcări înregistrate, până la ora 14:00, în cursul votării. În total, observatorii au primit 658 de sesizări.

Printre altele, observatorii au raportat 6 cazuri de posibila corupere electorală. Doua cazuri ar fi avut loc la cele două secții din incinta Ambasadei R. Moldova la Moscova. Promo-LEX susține că, la intrare în Ambasadă, un grup de tineri oferă alegătorilor geci albe cu inscripția „Rusia-Moldova” și îi invită, după vot, într-un local. Tot acolo, un alt grup oferă alegătorilor așa-numitele „carduri ale cetățeanului Moldovei în Rusia”.

Posibile cazuri de corupere a alegătorilor au fost raportate la Cocieri, Varnița, Sănătăuca și Doroțcaia.

Cele mai frecvente încălcări (60) sunt cele legate de fotografierea și afișarea buletinului de vot. Promo-LEX a mai înregistrat 30 de cazuri de votare nejustificată în grup, 19 cazuri de prezență a persoanelor neautorizate în secții și 14 cazuri de agitație electorală în preajma secțiilor de votare.

Printre alte încălcări semnalate se numără restricționarea accesului în secții pentru observatori (6), transportarea organizată (3), suspendarea votării (4) și întreruprea filmării procesului electoral (38 cazuri).

13:15

În Rusia și Franța sunt cele mai aglomerate secții de votare din diaspora

Cele mai aglomerate secții de votare din străinătate sunt în Franța, Rusia, România, Grecia, Italia și Turcia, a informat ministerul moldovean de Externe.

La ora 12:00, rânduri de peste 100 de persoane se înregistrează la trei secții, respectiv la cele două secții de la Ambasada R. Moldova la Moscova și la secția Villeneuve- Saint-Georges din Franța.

Rânduri între 50 și 100 de persoane se atestă la Atena, Modena, secția consulară din București și cea nr. 3, Galați, Sibiu, Timișoara și Istanbul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG