Linkuri accesibilitate

Aderarea României la zona euro riscă să nu se mai realizeze (Valentin Naumescu/ Contributors.ro)


Ziare de la București.
Ziare de la București.

Revista presei românești.

„Pentru Uniunea Europeană, căderea guvernului Merkel IV va însemna oprirea oricărei tentative de reformă până la clarificarea noilor opţiuni strategice ale Germaniei, lăsându-l pe preşedintele Macron şi planul său pentru «refondarea» UE în aer”, notează Valentin Naumescu într-o analiză publicată, ca de obicei, pe Contributors.ro.

Analistul anticipează că ieșirea din scenă a cancelarului Angela Merkel va antrena asupra României și, în genere, asupra periferiei europene efecte negative. „Intrarea Europei într-o nouă eră a naţionalismului şi protecţionismului va reduce contribuţia marilor economii la Proiectul European, va limita drastic mobilitatea oamenilor, va diminua oportunităţile de carieră, studii şi afaceri, precum şi deschiderea reciprocă a celor 27 de ţări, pe toate componentele de analiză (piaţa muncii, educaţie, business etc.), va scumpi produsele şi serviciile şi va creşte şi mai mult distanţa între ţările dezvoltate şi cele mai puţin competitive, iar cei puternici vor începe să impună diferite lucruri celor mai slabi, odată ce nivelul politic şi decizional supranaţional de la Bruxelles va pierde din relevanţă, în favoarea guvernelor naţionale. Nici aderarea României la Zona Euro, de exemplu, nu se va mai realiza vreodată, precedentul Greciei fiind cea mai simplă şi confortabilă scuză în acest sens, pentru a ţine nucleul economiilor centrale închis”.

Fără îndoială, România va resimți și consecințele apropiatelor alegeri legislative americane, despre care scrie Adrian Novac pe site-ul G4media. Reușind să impună tema imigrației ca temă centrală a scrutinului din 6 noiembrie, președintele american Donald Trump ar fi câștigat „bătălia informațională”, „ajutat de o incapacitate evidentă (sau de o lipsa de voință calculată) a principalelor canale media de a reacționa cum se cuvine la ofensiva sa Make America Safe Again”. Dovada este că tema imigrației, văzută ca o catastrofă care riscă să lovească America, a fost îmbrățișată deopotrivă și de stânga democrată, și de dreapta republicană. Candidații și comitetele electorale reprezentând cele două partide au cheltuit mult mai mult de această dată pe clipuri publicitare axate pe imigrație.

Dan Voiculescu folosește cu succes șantajul asupra lui Liviu Dragnea și a liderilor din PSD...

În România, politica e puternic și negativ influențată de media, se arată în articolul lui Cristian Pantazi apărut pe G4media. El spune că Dan Voiculescu, patronul televiziunii Antena 3, folosește cu succes șantajul asupra lui Liviu Dragnea și a liderilor din PSD: le oferă sprijin mediatic agresiv în schimbul promisiunii că vor adopta până la urmă modificările la legislația penală și din domeniul justiției așa cum au interes infractorii. Iar pe la Antena 3 defilează „săptămânal, zeci de de infractori, condamnați definitiv și inculpați care distorsionează complet discursul public și întorc scara de valori cu susul în jos. Puterea de a suci mințile a milioane de români prin propagandă și manipulare îl transformă pe turnătorul infractor într-un pericol real pentru democrația fragilă din România”.

Toată această accelerare a evoluțiilor negative erodează însă și PSD, rezultă din analiza lui Laurențiu Mihu publicată pe site-ul Digi24. Dacă Dragnea va rămâne la conducerea partidului, va trebui oricum să-și tempereze discursul agresiv anti-european pe perioada în care România va deține președinția Uniunii. Iar dacă va fi înlocuit, succesorilor (căci va fi o conducere colectivă în locul „despotului” unic) le va fi și mai greu să mențină această linie de atac. Partidul riscă să se destructureze sub presiunea stabilirii candidaturilor pentru cele două scrutine de anul viitor: pentru Parlamentul European în primăvară și, respectiv, pentru președinție la sfâșitul lui 2019.

XS
SM
MD
LG