Linkuri accesibilitate

25.12 1989 - Studio special al „Actualității românești” -reorganizarea partidelor istorice PNL și PNȚ


Radio Europa Libera, sediul din Munchen,Germania
Radio Europa Libera, sediul din Munchen,Germania

Partea a doua a programului special, prezentată de Șerban Orescu: o analiză a regimului Ceaușescu; comunicatul oficial despre procesul și execuția soților Ceaușescu; mesaje ale românilor din străinătate; reînființarea partidelor istorice PNL și PNȚ; analiza simulacrului de proces, făcută de Nicolae Stroescu-Stînișoară.

25.12.1989 Actualitatea românescă - reînființarea partidelor istorice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:50:32 0:00
Link direct


Europa Liberă (Șerban Orăscu): Stimați ascultători, îmi permit să fac, în minutele care urmează, o succintă caracterizare a lui Nicolae Ceaușescu. Se poate spune că Nicolae Ceaușescu a fost un mafiot înnăscut, care s-a folosit de un partid comunist, pe care l-a instrumentalizat și subordonat scopurilor sale, pentru că, trebuie adăugat, partidul marxist-leninist însuși se potrivește perfect pentru această instrumentalizare. În al doilea rând, în ce privește persoana lui Nicolae Ceaușescu: ce ciudată, ce greu de explicat este această persoană! Un amestec de Ion, din Rebreanu, de Dinu Păturică și de Tănase Scatiu. Judecând după felul gângav și agramat de a se exprima, ai putea spune uneori că e un personaj de-a lui Caragiale! Judecând însă după cinismul, ambiția și criminalitatea lui, blândul Caragiale merită să fie neglijat. Ceaușescu a fost mai curând un personaj a la Shakespeare. Un fel de Richard al III-lea. Să ne oprim pentru un moment asupra biografiei lui.

Ceaușescu s-a născut într-un sat românesc, binecunoscutul Scornicești din județul Olt. Înainte de a veni în Germania, m-am gândit să vizitez și eu Scorniceștii, pentru ca, plecând din România, să am felul acesta orizontul plaiului natal, unde acest om și-a petrecut copilăria, într-o încarcercare de a explica în parte evoluția lui ulterioară. Acest sat, Scornicești, pe care eu l-am cunoscut la începutul anilor `70, era un sat foarte sărac.

Ceaușescu a provenit dintr-un mediu foarte sărac, unul din satele înapoiate - nici nu puteam să-mi închipui, într-atât de înapoiat era acest sat! Provenind din acest mediu și aproape copil, Ceaușescu, după o trecere foarte sumară prin atelierul unui cizmar - aceasta nu o spun ca o notă negativă - deci după o trecere foarte sumară prin calitatea de muncitor, a aderat la partidul comunist român. A aderat într-un moment când acest partid avea un pronunțat caracter antinațional, când partidul comunist, după cum se știe, subordonat pe atunci Internaționalei a III-a, milita pentru dezmembrarea României.

Ulterior, având în vedere accentele naționaliste ale lui Ceaușescu, antisovietice și criticile lui clare, după 1960, la adresa partidului comunist dinaintea ultimului război mondial, mi-am pus întrebarea, și, poate și dumneavoastră: ce a determinat pe acest copil de țăran român, format, se poate crede, într-un mediu românesc și național, ce l-a determinat să adere la un partid cu caracter antinațional? Iar singurul răspuns care mi l-am putu da, a fost că pentru un individ cu o ambiție nemăsurată, cum s-a dovedit ulterior, dar cum a fost, probabil, Ceaușescu şi de la bun început, partidul comunist permitea - cu condiția de a fi cinic, fără îndoială - permitea ascensiunea cea mai rapidă. Pe acest mare ambițios destinul l-a ajutat. L-a ajutat, pentru că, printr-un joc al istoriei, cum se întâmplă adeseori, partidul comunist a ajuns la cârma statului. După aceasta, după 1944, începe marea ascensiune a lui Ceaușescu.

În acest scop, el a fost servit din plin, după cum aminteam, de partidul de tip marxist-leninist, care permite - aș zice permite „numai” - indivizilor cinici, dispuși să calce peste cadavre, permite o carieră ultra rapidă. Ne putem închipui astăzi peste câte cadavre a trecut acest Nicolae Ceaușescu pentru a ajunge în 1965 în calitatea de Secretat General.

Partidul Comunist Român a moștenit structura marxist-leninistă. Ei, bine, Ceaușescu a dus această structură la culmile ei. Secțiile de cadre, centralismul așa-zis „democratic”, subordonarea partidului față de Securitate au atins în partidul comunist sub conducerea lui Ceaușescu un maximum de intensitate. Aceasta s-a reflectat, se poate spune, și pentru cei care îl vedeau direct într-o anumită expresie, în acel rânjet pe binecunoscutele lui fotografii.

L-am văzut o singură dată pe Nicolae Ceaușescu, în 1962, pe faleza de la Euforie. M-am uitat la el și am avut - trebuie să vă mărturisesc - intuiția a ceea ce va urma. M-am gândit atunci că dintre membrii biroului politic, este foarte probabil, că Georgiu-Dej îl va alege pe el pentru a-l succeda. Și într-adevăr, așa s-a întâmplat.

Odată venit la putere, o țară întreagă a fost obligată să-i slugărească și să i se închine. Se poate ști astăzi că, pe lângă că a obligat un popor întreg să i se închine, Ceaușescu, predicând altora disciplina abnegația și unitatea, a folosit punțile pe care le-a avut pentru a-și rotunji patrimoniul, pentru a acumula, prin încălcarea flagrantă a legilor, o avere enormă, pe care a transferat-o în străinătate.

Ceaușescu a reușit, la un moment dat, la începutul anilor `70, să câștige și simpatiile Vestului, prin opoziția față de încercările sovietice de amestec în țările est-europene. El a cunoscut în 1968 momentul său de maximă popularitate, după care, în anii `70, au urmat proiectele de industrializare, soldate cu faliment, care a determinat cea mai gravă criză economică din istoria României. Aprovizionarea populației a devenit tot mai proastă. Impopularitatea lui - tot mai mare, iar, pe măsură ce creștea această impopularitate, teroare exercitată de regimul său a crescut. Ea a cunoscut în ultimii ani o escaladare.

Folosindu-se de Securitate, al cărui comandant suprem, din ordinul lui Ceaușescu s-a impus populației - poporului nostru român blând - i s-a impus o atitudine de permanentă umilire. În fiecare an, din ordinile comandantului suprem, publicate în Scânteia, rezulta îndemnul de a se mări infiltrarea populației cu agenți ai Securității. S-a aflat, din memoriile generalului Pacepa, întregrul mecanism al acestei puteri de esență sclavagistă. Din ceea ce dovedesc momentele de față, putem reține însă că Pacepa a revelat doar o parte a adevărului.

Ei, bine, acest om... Istoria va reține - atunci când va fi scrisă istoria - va reține imaginea unui monstru, care a reușit, până la un moment dat, să înșele opinia publică internațională, dar niciodată bunul simț al nostru, al românilor, care am văzut în el de la început ceea ce era: un monstru!

TC 11:18

Europa Liberă: Comunicat Radio București :

„În ziua de 25 decembrie 1989 a avut loc procesul lui Nicolae Ceaușescu și al Elenei Ceaușescu, în fața Tribunalului Militar Extraordinar.

Capete de acuzare au fost:

1. Genocid - peste 60.000 de victime;

2. Subminarea puterii de stat prin organizare de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat;

3. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii ni oraș etc.;

4. Subminarea economiei naționale;

5. Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse la bănci străine.

Pentru aceste crime grave săvârșite împotriva poporului român și a României, inculpații Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte și confiscarea averii. Sentința a rămas definitivă și a fost executată”.

TC 12:20

Europa Liberă: Mai târziu, tot Radio București :

„In această seară a sfântului Crăciun în România liberă – O, ce veste minunată!”. Vă amintiți aceste cuvintele consacrate în colindele noastre? O, ce veste minunată... a murit anticristul! O mare ușurare s-a revărsat în sufletul și în cugetul nostru, după un chinuitor coșmar. Tiranii ciaușiști și-au primit pedeapsa cuvenită. O sentință care întrunește consensul general. Este, de fapt, verdictul dat de tribunalul poporului nostru - atât de supus împilărilor și represiunilor - care s-a eliberat astfel pentru totdeauna de noaptea cea mai lună din istoria sa.

Se așterne liniștea. Trebuie să se aștearnă calmul peste țară, după zile și nopți de tensiune, de luptă pe viață și pe moarte. Ni s-a telefonat, de altfel, că în multe zone din capitală, unde focurile primejdiei ardeau încă, împușcăturile au și încetat. Desigur, vigilența noastră, dragi compatrioți, trebuie să rămână trează, să nu adoarmă. Trebuie înăbușite ultimele zvârcoliri ale slugilor odiosului tiran. Situația însă se stabilizează implacabil în întreaga țară. Nu există forță care să ne abată de pe drumul victorios al revoluției. Poporul a primit cu tot sufletul senin sentința condamnării la moarte a călăului care ne-a stigmatizat istoria românească.

„Să nu-l primească pământul românesc!” Sunt cuvintele unei ascultătoare din Călineștii Maramureșului, care, cu emoția locuitorilor acestui pământ sfânt al României, i s-a adresat în această zi de 25 decembrie. Crăciunul nostru drag! Dictatorul, călăul, cel mai sângeros dintre tirani, care a asuprit atât poporul cu metode de neimaginat pentru nimeni, și-a primit pedeapsa ce i se cuvenea! Blestemul ascultătoarei noastre - de a nu-l primi pământul românesc - este un gând al strămoșilor noștri care au ținut și țin la acest pământ ca la lumina ochilor. Nu o dată ne-a fost dat să auzim în Transilvania, în Maramureș și în alte părți ale scumpei noastre Românii - cu adevărat libere din ziua de 22 decembrie - că pământul este cartea dintâi a neamului și nu poate să primească o asemenea creatură, care nu a vrut decât rău acestui popor, pe care l-a înfometat, pe care l-a umilit. Priveai în ochii copiilor flămânzi, în ochii copiilor bolnavi de inaniție și te întrebai: pentru ce toate acestea? La această întrebare a răspuns poporul român. Într-o clipă dictatura ceaușistă a fost înlăturată. Am învins, am învins, am învins! Sunt clipe pe care niciun român nu le va uita.

La 22 decembrie, în studioul de emisie al postului de Radio București România, s-a anunțat înfrângerea clicii ceaușiste. Îmbrățișări, bucurie, cuvinte spuse din inimă - așa cum le-a spus simplu și în această dimineață ascultătoarea noastră din Maramureș. Atunci când îl veți ajuta pe dictatoru, să i se dea o asemenea pedeapsă încât să nu-l primească pământul românesc. Da. Tiranii şi-au primit pedeapsa meritată.

În această zi sfântă de Crăciun să spunem ca strămoșii noștri: pe acești răi să nu-i primească pământul românesc. O, ce veste minunată! A murit anticristul! A renăscut însă credința noastră în libertate, în puterea noastră de a scrie o nouă istorie, o istorie cu adevărat romanescă, eliberată de cizmele despoților.

Europa Liberă: Acesta a fost postul de Radio București, România.

Muzica TC IN16:23- TC OUT 18:39

Radioascultător: Dragii mei colegi, vreau să evit patetismul emfatic. Momentul e mult prea concentrat. Vă spun doar atât: vă respect și vă admir pentru curajul și forța cu care ați îndurat ofensa regimului comunist defunct. Toți artiștii români din exil sunt cu tot sufletul lor lângă voi. Lupta și jertfa poporului nostru pentru libertate depășesc prin dramatism și noblețe orice epopee sau baladă ce-ar putut fi scrisă până acum. Trăiască România liberă! Sebastian Radovici.

TC 19:24

Radioascultătoare: Mă numesc Damian Carmen și sunt din Timișoara. Doresc să transmit părinților mei, Damian Gheorghe și Damian Elena și fratelui meu, Ion, de pe Calea Ghirodei nr.87, unchiului meu, Ioan, și familiei, tuturor rudelor, prietenilor și fostelor mele colege de muncă, tuturor cunoscuților mei pe care i-am lăsat în țară - Crăciun Fericit! Eu și fiica mea, Cristina, suntem alături de voi cu gândul și sufletul nostru. Vă mulțumesc!

TC 19:55

Radioascultător: Ștefănescu Adrian cu familia. Dortmund, RFG. Urez cele mai călduroase urări de sărbători fericite întregului popor, părinților noștri din București și Oradea, și, în special, tuturor celor de la Centrala Electrică București-Grozăvești-Sud. Și eu am lucrat acolo și știu cât de important e să pierzi lumina Bucureștiului. De asemenea, dumneavoastră, tuturor celor de la postul de radio Europa Liberă, vă mulțumesc!

TC 20:22

Radioascultător: Vorbesc din Australia. Vreau să transmit familiei mele din Iași multă sănătate și sper că totul este bine și se simt bine. Sper că frate-meu este încă în viață... este militar. Sănătate! De Crăciun, nu vă putem cuprinde direct prin telefon, linia este tăiată cu țara. Sănătate multă! La revedere. La mulți ani!

TC 20:47

Europa Liberă (Șerban Orăscu): Doamnelor și domnilor, înțelegem dorința dumneavoastră de a transmite mesaje în țară, dar vă rugăm în mod insistent, vă rugăm nu ne mai telefonați pentru asemenea mesaje întrucât blocați sistemul nostru de comunicații rezervat pentru probleme mult mai importante: legături cu țara, legături directe cu agențiile de știri. Repetăm: nu ne mai telefonați!

TC 21:31

Europa Liberă: Continuăm mesajele.

Radioascultătoare: (...) Cercetătoare din München. Am un mesaj pentru prietenii din România. Iubiți prieteni din România! Bine a spus Ana, nu suntem un popor vegetal. Sunt nespus de mândră de voi si, în același timp, mi se rupe inima cu gândul la voi. Azi, în lume se serbează Crăciunul. Cu inima bătând la unison cu a voastră, vă rog, nu vă fie teamă nici de acum încolo. Astă seară, clopotele lumii întregi vor bate pentru voi - clopotele libertății. Acum! Acum!

TC 22:23

Radioascultător: Familia Petre din Stuttgart transmite familiei Cinovschi Antoniei, Gabriel, Aurel, precum și mamei mele, Maria, din București, precum și familiei Tudor Gheorghe și Marian din Popești-Leordeni - Crăciun Fericit și La Mulți Ani! Tate cele dorite pentru anul nou! Dumnezeu să fie cu ei! Trăiască România liberă! Mulțumim frumos!

TC 22:48

Europa Liberă: Emisiunea noastră specială poate fi ascultată la această oră în benzile de: 25, 31, 41, 49 și 75 de metri.

Europa Liberă (Regia): Avem alte mesaje.

TC 23:07

Radioascultătoare: Mă numesc Iuliana Marinca din Timișoara cu domiciliu în Stuttgar, RFG. Vă rog să transmiteți mesajul meu surorilor mele, nepoților mei, precum și colegelor mele, că sunt alături de ei cu inima frântă de durere pentru clipele rele prin care trec, dorindu-le multă sănătate. Trăiască Timișoara liberă! Trăiască România liberă!

TC 23:37

Radioascultătoare: Mă numesc (...) sunt din Schweinfurt și as dori să transmit părinților mei din Sebeș, Alba, Furdui, numai bine de anul nou și de Crăciun și întreg poporului român un nou an fericit și să le aducă numai bine!

TC 24:00

Radioascultător: Mă numesc Zaharia Constantinescu și doresc să transmit foștilor deținuți din Târgşorul Nou, inclusiv lui Ion Stoian și Florin Pârțan, după 40 de ani, Sărbători Fericite și La Mulți Ani! Aceleași urări - tuturor foștilor colegi rămași oameni de la I.R. Timișoara. Domnii securiști (..) Lecătiși și Pleși, să-și cruțe viața, căci voi veni să le dau informații despre activitatea românilor din exil. Mulțumesc.

TC 24:39

Radioascultătoare: Mă numesc Georgeta Vintilă. Sunt azilantă politică în Republica Federală Germană și doresc să transmit din partea mea și din partea familiei Nad din Nürnberg că suntem cu gândul și cu sufletul alături de poporul nostru român în aceste grele clipe si, în special, doresc să transmit fiului și mamei mele: Sărbători Fericite! Voi fi tot timpul alături de ei. Doresc să mai transmit mulțumirile noastre postului Radio Europa Liberă, prin intermediul căruia am aflat tot ce se întâmplă în țară. Vă mulțumesc!

TC 25:21

Radioascultător: Numele meu este (...) din Germania. Aș vrea să transmit mamei mele din Buziaș (...), tuturor prietenilor mei și tuturor celor la care teama a fost învinsă de dorința de libertate un Crăciun Fericit si, mai ales, un Crăciun plin de speranțe! Mulțumesc.

TC 25:40

Radioascultător: Mă numesc Tănase Mircea. Sunt în vizită în RFG și vreau să felicit pe toți compatrioții - în special, pe cei ce luptă în București, Timișoara, Brașov și Sibiu, ca și în alte localități – un Crăciun, deși sângeros, totuși fericit. „La mulți ani!” și dragei mele mame și tuturor prietenilor și foștilor colegi de servici. Aștept cu nerăbdare să mă reîntorc în țară, pentru ca, alături de toți cei ai țării, să contribui și eu la refacerea ei. Vă mulțumesc. La revedere.

TC 26:18

Europa Liberă: Dragi ascultători, vă rugăm din nou să nu ne chemați la telefon decât atunci când aveți să ne comunicați ceva extrem de important. Telefoanele dumneavoastră ne blochează sistemul de comunicații și ne fac munca imposibilă. Vă rugăm din suflet să respectați această dorință.

TC 26:38

Europa Liberă: Christian Popescu-Strohlen a încheiat un avion cu care transportă ajutoare în România. Mai există loc pentru cine vrea să o facă, pentru cine vrea să trimită ajutoare cu acest avion. Telefonul dlui Christian Popescu-Strohlen este 08135 -1585325 12831270.

TC 27:18

Radioascultătoare: Teodorescu, Germania Federală. Mesajul nostru bravului popor român a cărui luptă pentru libertate este privită cu admirație de către întreaga lume liberă: Sărbători Fericite și La Mulți Ani! Ne rugăm în continuare pentru voi. Europa Liberă, Dumnezeu să te binecuvânteze, ai luptat pe baricadele microfoanelor libere, alături de toată țara. Sărbători fericite și la mulți ani! Fratelui meu, Ioan Blăgău din Arad, de care nu știu nimica: dragă Ioane, scump frate, dă-ne un semn de viață! Familie, frați, sperăm că acum ne vom putea revedea. Dumnezeu să fie lăudat, să vă binecuvânteze!

TC 27:53

Radioascultător: Servus toc, dragii mei! Mă numesc Tiberiu Cazar, vorbesc din Suedia. Servus toc, dragi părinți, frate și rude! Servus toc, dragi prieteni! Vă urăm un Crăciun fericit și un an nou liber și cu bucurii. Suntem mândri de voi și de faptele voastre. Întreaga lume civilizată este alături de voi și noi, alături de ea, facem tot ce putem ca să vă ajutăm. Rog familia mea din Cluj să încerce să ia contactul cu noi, pentru că noi nu putem prinde Clujul. Suntem bucuroși și mândri că fetița noastră se va naște odată cu România liberă! Mulțumim colectivului Radio Europa Liberă pentru uriașul efort ce-l depune. Tuturor: Sărbători fericite! Dumnezeu este cu cei drepți sin îndrăzneți. Trăiască România liberă! Servus toc, dragii mei!

TC 28:52

Radioascultător: Mă numesc Vlad Vasile și telefonez din (...), RFG, în care locuiesc împreună cu familia. Aș vrea să trimit un mesaj mamei mele, Vlad Niculina, fraților, rudelor, prietenilor și eroilor români! Sărbători fericite tuturor! Îmi este greu să spun aceasta, deoarece nu am participat cu nimic la aceste mari schimbări. Ca să fiu cinstit, nici acum nu realizez ce s-a întâmplat. România este liberă?!

TC 29:26

Radioascultătoare: Mă numesc Anuța Teac din Geneva și doresc să transmit un scurt mesaj, în primul rând, de încurajare pentru poporul nostru din țară, în această etapă de finalizare a unei acțiuni nemaipomenite apreciate de toată lumea. În încheiere, nu transmit decât felicitări atât postului Radio Europa Liberă, le doresc succes pentru ca să poată să continue să transmită din tot sufletul tot ce trebuie și e util pentru țară și felicit armata, pe toată lumea din țară și din exterior, care ajută în aceste momente. Vă mulțumesc.

TC 30:06

Radioascultătoare: Mă numesc Negreanu Anca și telefonez din München. Doresc să transmit „Sărbători fericite și toate cele bune!” tuturor rudelor mele din România și întregului popor român si, în mod special, în numele întregii familii, bineînțeles, în mod special, prietenilor mei de la Liceul Stefan Cel Mare. Mulțumesc tare mult. Toate cele bune!

TC 30:30

Radioascultătoare: Mă numesc (...) Alina, în vârstă de 13 ani. Am venit în Austria, la Salzburg de o lună și as vrea să transmit foștilor mei colegi din București, școala generală nr.59, clasa a 7-a „B”, urări de sănătate și felicitările mele că au scăpat de „tăticul” lor adoptiv. La revedere. La mulți ani și sărbători fericite!

TC 30:58

Radioascultătoare: Familia Moldovan și Șeucan din Freiburg, RFG, împreună cu familia Șeucan din America, familia Vara din America și Felician Varga din Canada transmit sărbători fericite tuturor românilor și de asemenea familiilor Șeuca - senior, Șeucan-unior, familia Ursu din Cluj, familia Varga din Zalău și prietenilor noștri din Cluj 31:25 31:41 Sibiu și fraților și rudelor din Supuru de Jos, județul Satu Mare, celor de la Europa Liberă: sănătate, forțe de muncă, sărbători fericite și un nou an cu multe împliniri pe tărâmul muncii lor! Rugăm să ne caute și să ne dea de știre. Nu știm nimic despre ei. Suntem alături de ei. Sărbători fericite!

TC 32:08

Radioascultător: Sunt Cătălin din Elveția, din Zürich. Pentru familia mea, familia Antoniu din Caransebeș, le doresc toate bune. Felicitări și pentru prietenii din București, toate bune! Și pentru tot poporul român: felicitări și sărbători fericite, un an sănătos, un an cu sănătate și multă, multă fericire. Vă mulțumesc.

TC 32:31

Radioascultător: Mă numesc (...). Locuiesc de 20 de ani în Stuttgart. Sunt născut în Timișoara și mai am neamuri în Timișoara. Neamurile sunt Mihail și Carolin Bine cu familia. Le-as dori: Crăciun fericit și La mulți ani! Și doresc la tot poporul român să se țină puterea până la sfârșit. Și-i doresc numai bine. Și dacă aș putea să (...) persoane din Timișoara. Vă mulțumesc frumos.

TC 33:17

Europa Liberă (Șerban Orăscu): Stimați ascultători, vă rugăm să ascultați din nou declarația domnului Radu Câmpeanu privind constituirea Partidului Național Liberal.

TC 33:29

Radu Câmpeanu: În aceste zile de grea cumpănă, când tragedia se împletește cu măreția, poporul român își ctitorește destinul. Împreună cu armata, care a ales calea interesului național, înfruntă bandele teroriste ale Securității, pentru a-și recâștiga libertatea lichidată de comuniști acum patru decenii. Lumea întreagă privește cu admirație elanul și curajul românilor în fața gloanțelor slugilor lui Ceaușescu și toți, fără excepție, se închină cu respect și recunoștință în fața sacrificiului acelora care și-au pierdut viața pentru ca România să trăiască. Jertfa lor va aduce poporului român nu numai libertatea la care aspiră, dar și bunăstarea la care are dreptul. Schimbările radicale pe care țara le așteaptă trebuie să ducă la instaurarea democrației. Un asemenea regim nu poate exista și funcționa decât dacă există și funcționează în deplină libertate partidele politice, în cadrul cărora cetățenii își pot exprima opiniile și pot lucra pentru ca ele să fie aplicate în viața politică, socială și economică a țarii.

Acum 42 de ani, regimul comunist a suprimat viața democratică din România și, odată cu ea, partidele politice, care au dispărut, când ne-am pierdut libertatea și independența națională. Este deci normal ca astăzi, când țara renaște la viață, partidele democrate să ia ființă. Prin urmare, doresc să informez opinia publică romanescă că, la Paris, unde funcționează, de peste doi ani, Clubul Liberal Român, s-a creat biroul provizoriul Partidului Național Liberal, cu membri din Franța, Germania și Elveția, birou menit să ajute la reorganizarea în țară a acestui mare partid democrat care a ctitorit România modernă.

Trebuie ca cei din țară, care s-au reunit pentru a reconstitui acest partid, să știe că foarte curând vom veni acolo ca să aducem contribuția noastră la desăvârșirea organizării și dezvoltării lui. Dorin ca împreună să stabilim forma unei organizări moderne si, în același timp, să și adaptăm principiile liberale atât vremii noastre, cât și condițiilor reale din țară, pe care cei de acolo le cunosc bine. Experiența unora și altora va putea înscrie liberalismul românesc pe traiectoria marilor realizări din lumea modernă și va da țării posibilitatea să ocupe locul ce i se cuvine în Europa de mâine, care se constituie sub ochii noștri.

Comitetul Salvării Naționale, care a luat puterea, trebuie sprijinit în lupta pe care o duce împotriva rezistenței ultimelor elemente criminale, formate și plătire de Ceaușescu pentru ca să terorizeze țara întreagă. Comitetul trebuie socotit ca o formă de tranziție a puterii, chemată să pregătească condițiile democrației de mâine, adică a regimului politic în care poporul decide persoanele care trebuie să conducă și programele de guvernare ale țării.

În intenția lăudabilă de a grăbi această evoluție, Comitetul Salvării Naționale a propus ca alegerile să aibă loc în luna aprilie a acestui an. Consider că stabilirea acestei date este prematură, deoarece grupările care vor fi chemate să participe nu vor putea răspunde cum se cuvine obligațiilor electorale - nici în ceea ce privește organizarea, nici în ceea ce privește programul ce-l vor propune alegătorilor.

Toată viața mea am slujit idealului libertății și propășirii poporului român. Astă seară, sunt unul dintre cei 23 de milioane de români care se bucură de primul Crăciun Liber, după 42 de ani. La mulți ani!

TC 37:11
Europa Liberă (Șerban Orăscu): Ați ascultat declarația domnului Radu Câmpeanu, președintele Clubului Liberal de la Paris. La această declarație a aderat doamna Ioana Brătianu, fiica defunctului istoric George Brătianu, precum și alte persoane. Domnul Radu Câmpeanu și doamna Ioana Brătianu vor sosi în curând la București, spre a pune bazele noului partid Național Liberal.

Vă rugăm să ascultați acum o informare privind întemeierea partidului Creștin Național Țărănesc.

TC 37:42

Europa Liberă (Vladimir Socor): La microfon Vladimir Socor. Îmi revine, de obicei, sarcina să-i țin la curent pe ascultătorii de pe ambele maluri ale Prutului cu ultimele evenimente din Moldova dintre Prut și Nistru. De data aceasta, vă relatez despre un eveniment care a avut loc în România de la dreapta Prutului - deci sursa evenimentului este România - pe care l-am aflat prin intermediul Frontului Popular din Moldova, de la Chișinău.

Domnul Gheorghe Gavrilă Copil din București a telefonat Frontului Popular din Moldova, la Chișinău, pentru a anunța formarea în România a unui nou partid politic: Partidul Creștin Național Țărănesc.

Formarea de partide politice este un lucru firesc în procesul unei revoluții democratice. Într-adevăr, democrația este lipsită de sens fără pluralismul politic. Or` revoluția democratică a poporului din România tocmai aceasta urmărește: instaurarea democrației politice, a pluralismului politic. Iată deci că asistăm la formarea unui partid: Partidul Creștin Național Țărănesc.

Potrivit celor comunicate de domnul Gheorghe Gavrilă Copil, din comitetul de inițiativă al partidului fac parte, printre alții: Ioan Alexandru, Doina Cornea, preotul Constantin Galeriu, preotul Dumitru Stăniloae, Liviu Petrina, Sofia Vicoveanca.

Partidul cere, printre altele, să existe câte o biblie în fiecare familie, deci e vorba de o deviză, putem spune: „O biblie în fiecare familie!” Partidul cere de asemenea introducerea Religiei ca obiect de studiu în școli. 22 decembrie să fie declarată Ziua Revoluției Române - sărbătoare națională.

Comitetul de Inițiativă a Partidului Creștin Național Țărănesc a adoptat o declarație de constituire, pe care a trimis-o cotidianului sovietic Pravda, revistei de la Moscova Glasnosti (revistă scoasă de cercurile reformiste radical democrate); agenției de știri Reuters; cotidianului italian L'Unità. Această declarație a fost trimisă de asemenea Frontului Popular din Moldova, a căror reprezentanți ne-au adus-o la cunoștință. Dau citire acestui text:

O făclie de lumină alungă întunericul din Europa. Nimic din ce este uman, nimic din ceea ce aparține dreptății adevărului, dreptului divin nu poate fi interzis! Respingem dreptul forței! Revoluția noastră urmărește instaurarea omeniei în relațiile dintre oameni și dintre stat și oameni.

Moscovei i s-a cerut să ia în considerare posibilitatea de a trimite forțe militare în sprijinul revoluției noastre. Această revoluție este însă făurită de noi. Suntem în stare să o ducem singuri până la capăt. Venirea trupelor Moscovei ar fi cu totul și cu totul inoportună! Moscova poate într-adevăr oferi democrației noastre cel mai de preț cadou - să se alăture Frontului Salvării Naționale din România și guvernului Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești pentru a hotărî libera circulație a cetățenilor celor două state. Efectul asupra întregului popor român ar fi extraordinar. Inima casei europene ar bate și aici, de la Tisa până la malul de răsărit al Nistrului. Așa să ne ajute Dumnezeu!

București, 23 decembrie 1989


Gheorghe Gavrilă Copil în numele Comitetului Național al Partidului Creștin Național Țărănesc din Români .

Europa Liberă (Vladimir Socor): Repetăm că textul a fost telefonat de la București la biroul Frontului Popular din Moldova la Chișinău. Reamintim că numărul de telefon al sediului Frontului Polar din Moldova, la Chișinău este: 225064

Frontului Polar din Moldova ne-au mai adus la cunoștință c-au primit și următorul mesaj din partea Comitetului Provizoriul al Frontului Salvării Naționale de la Iași. Dăm citire și acestui text:

TC 42:46

„De la Nistru pân' la Tisa plânsu-mi-s-a...

Suntem aici în vatra limbii române, în inima veșnic fierbinte a lui Eminescu, a sfântului nostru comun, Eminescu. Moldova noastră a învins. Moldova noastră este liberă! Frați moldoveni de la stânga Prutului, dictatura Ceaușescu a fost sfărâmată în tot atâtea bucăți câte suflete are astăzi România liberă! Am cucerit timpul! Prin victorie, am scos gangrena ce a încercat sa macine libertatea poporului român. La flacăra aprinsă de libertatea voastră, am fost alături de voi, iar acum, în miezul fierbinte al acestui timp, vă simțim inimile în formă de floare, de încurajare sinceră. A învins adevărul! Începem să învățăm să fim liberi. Trăiască libertatea! Deșteaptă-te, române! Trăiască țara mea de glorie, țara mea de dor!

Comitetului Provizoriul al Frontului Salvării Naționale, județul Iași”

Europa Liberă: Repetăm că acest mesa a fost transmis de la Iași către Frontul Popular din Moldova la Chișinău și a fost primit acolo, prin telefon, aseară. La microfon Vladimir Socor.

TC 44:17

Directorul postului nostru de radio, Nicolae Stroescu-Stînișoară despre executarea lui Nicolae Ceaușescu.

Europa Liberă (Nicolae Stroescu-Stînișoară): Sunt convins că Frontul Salvării Naționale ar fi dorit să se țină un proces public, în cadru căruia ar fi putut fi arătate și examinate în profunzime toate crimele lui Ceaușescu. Procesul acesta ar fi avut și rolul important de a înregistra pentru generațiile viitoare geneza dezastrului României în perioada Ceaușescu, într-un mod care să însemne un avertisment împotriva oricăror alunecări viitoare spre totalitarism. După cum se vede, valul atrocităților comise de teroriștii pro-ceaușiști, precum și împrejurări care urmează a fi dezvăluite - au precipitat cursul evenimentelor, culminând în executarea celor doi.

Au fost mulți cei care, în țară, ca și în străinătate, îl avertizaseră pe Nicolae Ceaușescu că prelungirea sistemului opresiv și refuzul oricăror reforme vor duce la o explozie incalculabilă și sângeroasă. Explozia a izbucnit. Ei i-au căzut victimă mii de români cinstiți și acum Ceaușescu însuși.

După tragedia care a costat atâtea vieți este sigur că atât România, cât și lumea din afară își doresc instaurarea cât mai grabnică a unor normalități în așa fel încât procedura procesului sumar aplicată lui Ceaușescu să fie ultima de acest gen într-o țară care a pornit pe drumul renașterii ei românești și europene.

Europa Liberă: Dragi ascultători, vă rugăm din nou să nu ne chemați la telefon decât atunci când aveți să ne comunicați ceva extrem de important. Chemările dumneavoastră ne blochează sistemul de comunicați și ne fac munca imposibilă.

(Transcriere de Diana Benea)

XS
SM
MD
LG