Linkuri accesibilitate

Veaceslav Berbeca: Este greu să ții pasul agilității politicienilor moldoveni


Veaceslav Berbeca
Veaceslav Berbeca

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Veaceslav Berbeca, cercetător la IDIS „Viitorul”.

Născut la 29 mai 1977 în orășelul Cupcini, raionul Edineț. A absolvit Școala Națională de Științe Politice și Administrative, facultatea Științe Administrative din București si are un masterat la Universitatea de Stat din Moldova, specializarea Politologie. Primul loc de muncă a fost în calitate de reporter la ziarul „Flux”. Ulterior a fost redactor la ziarul „Democrația”. Din 2002 până în 2018 a activat în calitate de rector la o Universitate particulară din Chișinău, unde a predat „Integrarea Europeană” și „Istoria Relațiilor Internaționale”. Din 2010 este cercetător la IDIS „Viiitorul”.

Luni

Lunea este cea mai potrivită zi pentru socoteli – tragi cu ochiul la cele rămase din săptămâna trecută și ești cu gândul la lucrurile care trebuie făcute.

Decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică Chișinău de a trece toți elevii, începând de luni, 22 martie, la regim online, a fost previzibilă, având în vedere situația epidemiologică din capitală. Această situație provoacă schimbări importante în agenda zilei, iar atenția principală este pusă pe crearea condițiilor necesare pentru a asigura procesul educațional. Odată ce forțele de producție trec în mâinile copiilor, trebuie să merg la oficiu.

Am oferit comentarii mai multor ziariști. Am impresia că dacă aș face o comparație între comentariile mele de la începutul și la sfârșitul săptămânii, voi afla că am fost contradictoriu în concluziile făcute. Este greu să ții pasul agilității politicienilor moldoveni.

Hotărârea Curții Constituționale privind constituționalitatea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru pare să placă ambelor părți. Unora le-a recunoscut constituționalitatea desemnării candidatului, altora le mai oferă o șansă pentru a evita anticipatele. Râmâne să vedem dacă partidele politice vor folosi ambele variante.

Marți

Am început ziua studiind răspunsurile oferite de unele ministere și agenții la solicitarea de a-mi transmite informație de interes public privind resursele financiare alocate din fondurile naționale în ultimii 5 ani. Reacția unor autorități iradiază o stare lehamite, indicându-mi linkul pe care ar trebui să-l accesez. Nedumerirea este alimentată de faptul că informația plasată pe adresa recomandată – care a fost analizată înainte de a cere informația - nu consonează cu subiectul solicitării. Încerc să mă consolez cu acest fapt, înțelegând că în condițiile unui guvern fără mandat, și răspunsurile sunt pe potrivă.

Manevrele partidelor în toiul crizei politice, economice și sociale provoacă sentimentul de deja vu. De circa 30 de ani avem așteptări mari de la politic pentru un trai decent. Într-un interviu pentru un ziar argumentez că problemele din Republica Moldova sunt explicate, în linii mari, de interesele înguste ale liderilor partidelor care s-au perindat la guvernare. Consider că este o injurie la adresa cetățenilor să afirmăm că ei sunt responsabili pentru alegerea făcută. Din câte știm, de la independență am avut asigurată alternanța la putere, alegând partide de la stânga la dreapta a eșichierului politic.

Candidatul desemnat la funcția de premier a prezentat componența cabinetului de miniștri. Am avut alte așteptări față de lista propusă.

Miercuri

Fiind membru al Cârmuirii unei Cooperative de Construcție a Locuințelor, trebuie să acord o bună parte a timpului activităților necesare pentru a apropia lucrările de dare în exploatare a blocurilor. Pe lângă aptitudinile pe care le deprinzi fără mare voie – oleacă lăcătuș, vorba clasicului, trebuie de obținut un șir de autorizații și avize pentru finisarea lucrărilor de construcție. Pentru asta trebuie să ai puțină vocație actoricească pentru a ascunde uneori starea de iritare provocată de atitudinea unor instanțe.

Nevoit să circul mult prin oraș în astfel de circumstanțe, trebuie să mă adaptezi la traficul urban având mereu în gând problema epidemiologică. Trebuie să aleg cea mai potrivită perioadă pentru a evita aglomerarea din transportul public. Creșterea numărului de îmbolnăviri și procesul foarte lent de vaccinare a populației pe fonul luptelor politice trezește un sentiment amar de supărare.

Modul în care se produc consultările candidatului desemnat cu partidele politice mă face să mă îndoiesc de certitudinea votării unui guvern funcțional de care eram aproape sigur luni.

Joi

Fiind aproape sigur de faptul că programul de guvernare și componența Executivului Grosu nu va fi votat, mi-am făcut, totuși, atent loc în fața computerului pentru a asculta dezbaterile din Parlament. Cele ce au urmat au întărit ideea că 2021 este un an pierdut pentru Republica Moldova.

Un exercițiu zilnic al agendei mele este verificarea temelor pentru acasă. Constat a câta oară că temele și conținutul acestora la mai multe discipline exercită o presiune enormă asupra părinților și înțeleg de ce copiii nu au tragere de școală. Anumite teme te descumpănesc în așa măsură încât înțeleg că reforma programului școlar este iminentă.

Am privit cu băiatul simultan meciul de fotbal a naționalei României cu Macedonia de Nord și cel al Republicii Moldova cu insulele Feroe. Dacă nu-i învingem pe feroezi, atunci pe cine?

Vineri

Din toate zilele săptămânii cel mai mult îmi place vinerea (seara). Te mobilizezi exemplar pentru a realiza cele mai importante obiective propuse spre realizare în timpul săptămânii. Cel mai mult îmi doresc să evit discuțiile pe tema (ne)alegerii unui nou guvern și a posibilelor alegeri anticipate – trăiesc un sentiment profund de saturație.

Am discutat la telefon cu colegii despre posibilitățile existente pentru a aplica la apelurile de proiecte și soarta celor care au fost depuse. Evident, nu am trecut cu vederea meciul de sâmbătă de la ora 19:00 a promițătoarei naționale de tineret a României cu echipa Ungariei.

Am stabilit un obicei plăcut cu fiica mea – care e pasionată de pictură – să ne evaluăm cunoștințele în universul artelor plastice. Testul-grilă oferă 4 variante la întâmplare, adică 4 tablouri, iar noi trebuie să indicăm autorul operei de artă. Datorită caracterului repetitiv al acestui exercițiu, cromatică de inspirație bizantină a lui Klimt, grațioasele balerine ale lui Degas, culorile violente ale lui Gauguin sau abstracționismul lui Pollock, am – pentru o clipă - dulcea senzație (și falsa impresie) că mă pricep puțin în arta picturii.

XS
SM
MD
LG