Linkuri accesibilitate

Viorel Badea: „Aceste alegeri reprezintă o mare încercare pentru Moldova”


Circumscriptia nr 50, Diaspora 2 (Europa)
Circumscriptia nr 50, Diaspora 2 (Europa)

Un interviu despre alegerile din R. Moldova cu senatorul PNL pentru Diasporă.

Alegerile din 24 februarie reprezintă o mare încercare pentru Moldova, mai ales pentru că „există un partid care a reușit să cumpere foarte mulți parlamentari”, spune senatorul PNL pentru Diaspora, Viorel Badea într-un interviu acordat, la Strasbourg în exclusivitate Europei Libere.

„Moldova este singura țară de pe continentul european cu o schimbare de 80% a configurației politice parlamentare, între două rânduri de alegeri”, arată politicianul liberal din România. El mai crede că Moldova nu își poate permite să rămână neutră și că acest scenariu este doar o fantezie. „Cetățenii R.Moldova trebuie să înțeleagă că nu există cale de mijloc: opțiunea a treia duce către Lumea a treia. Nu există decât drumuri către lumea civilizată sau drumuri către trecut. Iar drumul către lumea civilizată este drumul către UE”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:03 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Badea, cetățenii moldoveni vor vota pentru prima dată în baza noului sistem mixt de votare- pe liste și pe uninominal. Totul are loc pe fondul unui ”război” social și politic derulat pe o perioadă lungă. Credeți că aceste alegeri vor putea aduce pacea socială și politică în R.Moldova?

Viorel Badea
Viorel Badea

Viorel Badea: „Este greu de crezut. Cetățenii moldoveni nu sunt atât de bine informați cu privire la cei care vor fi pe liste. Aceasta este principala problemă din Moldova. Nu contează sistemul mixt sau nu, nu contează numărul de tururi, contează să îl cunoști pe omul pe care îl „încoțopenești” pe un scaun (cum se spune în Oltenia) pentru patru ani de zile. Pentru că cel mai important lucru la un parlamentar este să fie alături de cei care l-au ales.

Eu vorbesc din propria mea experiență. Atunci când intrăm în contact cu oamenii putem să rezolvăm multe lucruri. Aceste alegeri reprezintă o mare încercare pentru Moldova. Țara s-a schimbat enorm de la ultimele alegeri și până acum.

Peisajul politic s-a transformat foarte mult. Există un partid care a reușit să cumpere foarte mulți parlamentari. Este singura țară de pe continentul european cu o schimbare de 80% a configurației politice parlamentare, între două rânduri de alegeri. Cetățenii R.Moldova trebuie să înțeleagă că nu există cale de mijloc: opțiunea a treia duce către Lumea a treia. Nu există decât drumuri către lumea civilizată sau drumuri către trecut. Dar pentru a putea alege în mod obiectiv, trebuie să îi cunoască pe cei cărora le vor acorda încrederea.”

Europa Liberă: Există în clipa de față trei variante de mesaj: neutru, pro europen și pro-rus. Președintele actual, dl Dodon, deși este recunoscut ca un politician pro-rus, susține că nu este nici pro-rus, nici pro-european, ci că susține doar interesele R.Moldova. Pe de altă parte, avem Blocul ACUM, o mișcare pro-eurpeană în care se află dna Maia Sandu și dl Andrei Năstase, care declară clar că proiectul principal este aducerea Moldovei în UE. Așadar cetățenii au de ales între cei care au mesaje pro-ruse, cei care au mesaje pro-europene și cei care au mesaje neutre. Toate aceste mesaje se tranduc în viitorul R.Moldova.

Viorel Badea: „Aceste alegeri reprezintă o mare încercare pentru Moldova”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:25 0:00

Viorel Badea: „Absolut. Zâmbeam când vorbeați de neutralitate, pentru că m-am gândit la Elveția. Probabil că dl președinte Dodon crede că poate să transforme Moldova într-o țară care are același statut ca cel al Elveției. Este absurd. Nu există așa ceva în lumea reală. Nici măcar un președinte cum este Macron nu poate să își asume pentru Franța un statut de neutralitate. Nu am auzit-o pe Angela Merkel transmițând astfel de mesaje de neutralitate, în care Germania ar fi un fel de struțo-cămilă care încearcă să îi împace pe toți.

Vreau să îi dau dlui Dodon următorul mesaj: nici măcar Isus Hristos nu a reușit să îi împace pe toți. Cu atât mai puțin dl Dodon. Eu cred că unica soluție viabilă pentru cetățenii R.Moldova este revenirea acasă în Europa. Locul Basarabiei este în Europa. Restul, sunt scenarii tragi-comice. Nu vom reuși să readucem alături de noi R. Moldova dacă cetățenii vor continua să creadă în mesajele false pe care le transmit cei asemenea dlui Dodon. R.

Moldova are o singură cale pentru dezvoltarea sa, în condițile în care UE este principalul finanțator al R. Moldova. Tot ce se face în R. Moldova se face cu bani europeni. Ca atare, cetățenii ar trebui

Moldova are o singură cale pentru dezvoltarea sa, în condițile în care UE este principalul finanțator al R. Moldova ...

să meargă pe mâna celor care sunt în relații foarte bune cu UE și în care UE are încredere. Maia Sandu și Andrei Năstase sunt singurii politicieni din R.Moldova care au notorietate și credibilitate în UE. Eu cred că unica soluție pentru ca R.Moldova să revină acasă în Europa este ca cetățenii moldoveni să o dea opțiunii susținute de către mișcarea ACUM, de către Maia Sandu și Andrei Năstase.”

Europa Liberă: Știu că una dintre marile frustări ale PNL, al cărui senator pentru Diaspora sunteți, este că România nu are drept prioritate, acum când deține președinția Consiliului UE, integrarea R:Moldova. PNL a criticat de multe ori guvernul român pentru această scăpare, probabil că nu se mai poate face nimic, dar vă întreb: ce face PNL, independent de guvern, pentru a profita de președinția română a Consiliului și a pune într-un fel sau altul Moldova pe agenda UE?

Viorel Badea: „Bineînțeles. Prin toate acțiunile pe care le vom întreprinde în următoarele șase luni vom încerca să readucem Moldova ca prioritate pe agenda guvernului român. Cred că actuala guvernare de la București dă dovadă de lașitate în

Vom încerca să readucem Moldova ca prioritate pe agenda guvernului român ...

momentul în care închide ochii când e vorba de promovarea intereselor R. Moldova, iar pe de altă parte, un lucru de notorietate cunoscut de români este cârdășia în care se află PSD-ul, actualul partid de guvernământ de la București, cu Partidul Democrat din R. Moldova. Probabil a existat o discuție de genul, nu vă amestecați în R.Moldova, pentru că aici noi suntem „jupâni” (acum, că au cumpărat 80% dintre parlamentari și primari), și, cu siguranță, ruga le-a fost ascultată de către PSD, pentru că vedem că într-adevăr, că actuala guvernare de la București, acum, când deține președinția UE, nu vorbește răspicat despre necesitatea lărgirii UE și cu R.Moldova. Este absurd!

Pe parcursul tuturor întâlnirilor cu reprezentanții Chișinăului, guvenarea PSD a repetat obsesiv că susține eurointegrarea R. Moldova, iar acum că deținem președinția Consiliului UE, nici un cuvânt despre asta!”

Europa Liberă: Dacă acest interviu ar avea loc în martie, după alegeri, care ar fi mesajul Dvs. către cetățenii moldoveni?

Viorel Badea: „Fiți stăpâni în țara voastră, fiți responsabili cu viitorul țării, pentru că mâine vor veni copiii voștri și vă vor bate obrazul. Nu uitați de cei peste un milion de basarabeni plecați în diaspora și nu uitați că Basarabia este și a lor, nu doar a voastră”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG