Delegaţia sud-coreeană se întoarce la Seul fără să fi conferit cu liderul comunist Kim Jong Il

Delegaţia condusă de un emisar special al preşedintelui sud-coreean a revenit la Seul de la Fenian fără să se fi întîlnit aşa cum îşi propusese cu liderul comunist Kim Jong IL.

Motivele pentru care întîlnirea nu a avut loc nu sînt deocamdată cunoscute. Oficialii sud-coreeni au plecat la Fenian în încercarea de găsi o soluţie pentru detensionarea situaţiei create de reactivarea programelor nucleare cu implicaţii militare decisă de liderii din Nordul comunist.

Emisarii sud-coreeni au transmis totuşi prin intermediul oficialilor cu care s-au întîlnit la Fenian mesajul privind necesitatea ca nord-coreeni să renuţe la ambiţiile lor nucleare.

Fenianul s-a retras recent din tratatul de neproliferare a armelor atomice şi a expulzat experţii internaţionali care supravegheau dotările nucleare nord-coreene. Liderii comunişti din nord doresc să poate consultări directe pe această temă cu Statele Unite.

În discursul despre Starea Uniunii, şeful Casei Albe George Bush a declarat că nici Statele Unite şi nici restul lumii nu se vor lăsa şantajate de ambiţiile nucleare ale comuniştilor de la Fenian. Armele atomice, a subliniat preşedintele Bush, nu vor reuşi decît să izoleze mai mult şi să facă şi mai complicată situaţia în care se află în acest moment Coreea de Nord.