Javier Solana la Seul - tentativă de mediere în criza nord-coreeană

Înaltul reprezentant pentru politica externă şi de securitate al UE Javier Solana se află la Seul în cadrul unui turneu diplomatic menit să contribuie la aplanarea crizei provocate de programele nucleare ale Coreei de Nord.

Prima etapă a turneului a fost Japonia, de unde Solana ar fi trebuit să plece spre Fenian pentru o întrevedere cu liderul comunist Km Jong IL. Vizita la Fenian a fost însă contramandată din cauză că preşedintele nord coreean nu a fost disponibil. Fenianul doreşte consultări directe cu Washigntonul despre programele nucleare.

Într-un interviu pentru BBC, Javier Solana a pledat pentru această formulă directă de consultări, precizînd că Uniunea Europeană şi alte ţări încearcă să constituie un cadrul mai larg care să faciliteze dialogul direct dintre Statele Unite şi Coreea de Nord.

Cu o zi în urmă, premierul sud-coreean Kim Suk-soo a declarat că guvernul său crede că regimul nord-coreean nu dispune de arme nucleare, opinie ce contrazice susţinerile Statelor Unite.

Ministrul american al apărării Donald Rumsfeld declarase anterior că majoritatea serviciilor de informaţii apreciază că regimul din Coreea de Nord deţine una sau două bombe atomice şi că ar putea avea destul plutoniu pentru a fabrica încă şase sau opt astfel de arme pînă în luna mai sau iunie.