Programul încărcat al vizitei la Bruxelles a Secretarului de stat Colin Powell

Reconstrucţia Irakului post conflict este unul din principalele subiecte de pe agenda consultărilor programate astăzi la Bruxelles între Secretarul de stat american Colin Powell şi oficialii UE. Potrivit şefului diplomaţiei americane vor fi analizate între altele planurile vizînd crearea unui guvern interimar la Bagdad după înlăturarea de la putere a regimului condus de Sadddam Hussein.

Powell va participa la o reuniune la care vor fi prezenţi Înaltul comisar UE pentru politica externă şi de securitate, Javier Solana, Comisarul pentru relaţii externe Chris Patten precum şi premierul grec George Papandreu a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a forului comunitar.

Şeful diplomaţiei americane urmează să aibă la Brusseles şi consultări separate cu miniştrii de externe de la Paris, Berlin şi Moscova. Franţa, Germania şi Rusia s-au opus soluţiei de forţă pentru rezolvarea crizei irakiene. De asemenea, în capitala Belgiei Colin Powell va participa la o reuniune a Consiliului Nord Atlantic.

Secretarul de stat american este citat de agenţiile internaţionale de presă cu declaraţia că şi ONU trebuie să joace un rol semnificativ în refacearea Irakului după război.