Opinii despre Irakul post-Saddam: Paul Wolfowitz, Ahmad Chalabi, Joseph Binden

În paralel cu continuarea luptelor, atenţia se îndreaptă cu tot mai multă insistenţă asupra conducerii Irakului după îndepărtarea de la putere a regimului Saddam Hussein. Intervievat de FOX TV, adjunctul ministrului american al apărării, Paul Wolfowitz a declarat că este posibil să fie nevoie de peste 6 luni pînă la crearea unui nou guvern irakian.

În acelaşi timp, într-un interviu acordat canalului american de televiziune CBS, liderul Congresului Naţional Irakian, Ahmad Chalabi, care speră să obţină o poziţie importantă în viitoarea conducere de la Bagdad, a estimat că prezenţa trupelor coaliţiei s-ar impune în Irak cel puţin doi ani de acum încolo. Chalabi a anunţat şi că aproximativ 700 de luptători irakieni sub comanda Congresului Naţional Irakian au fost paraşutaţi în sudul Irakului pentru a se alătura forţelor coaliţiei.

Influentul senator Joseph Biden, preşedintele comitetului pentru relaţii externe din Senatul american, susţine că acordarea unei poziţii dominante pentru Congresul Naţional condus de Ahmad Chalabi ar fi un veritabil “dezastru” pentru viitorul Irakului.