Consultările Bush - Blair de la Belfast

Irakul post-conflict este tema principală a consultărilor care au loc la Belfast între şeful administraţiei americane George Bush şi premeirul britanic Tony Blair.

Un purtător de cuvînt al cabinetului de la Londra a declarat că Bush şi Blair sînt de acord cu ideea că Irakul trebuie condus de irakieni însă a ocolit chestiunea privind diferenţele de opinie dintre americani şi britanici legate de rolul pe care trebuie să-l joace ONU în administrarea şi reconstrucţia Irakului.

În vreme ce Blair împreună cu alţi lideri europeni consideră că Naţiunile Unite trebuie să joace cel mai important rol în reconstrucţia Irakului după război, autorităţile de la Washingtonul consideră că ONU trebuie să se ocupe doar de administrarea ajutoarelor umanitare.

În ajun, secretarul american de stat Collin Powell a precizat că declaraţiile de după încheierea consultărilor dintre Bush şi Blair vor reflecta faptul că faza ostilităţilor în Irak se apropie de sfîrşit şi că a sosit momentul de a gîndi planurile post conflict.

În cursul zilei, preşedintelui Bush şi prim ministrului Blair li se va alătura premierul irlandez Bertie Ahern pentru o analiză a evoluţiilor din Irlanda de Nord.