Ştirea zilei

Intr-o conferinta de presa la care a participat si premierul spaniol Jose Maria Asnar, Blair a apreciat ca irakienii se bucura acum de o libertate care le-a fost refuzata decenii intregi sub Saddam Hussein. In timpul pelerinajului dedicat comemorarii unuia dintre urmasii profetului Mahomed, cateva mii de shiiti au scandat lozinci antimericane, insa ceremonia si-a mentinut caracterul religios.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Ari Fleischer i-a atentionat pe iranieni sa nu se amestece in politica interna a Irakului. Exista suspiciunea ca Iranul si-a infiltrat agenti in Irak pentru a determina impunerea unei guvernari islamice de tipul celei a Teheranului.

Pe de alta parte, administratorul civil american pentru Irakul post-belic, Jay Garner, care a vizitat ieri Nordul Irakului, le-a promis kurzilor ca vor putea lua parte la crearea unui guvern democratic pentru Irak.

Un lider irakian shiit, Abdul Aziz Hakim a declarat ieri la Karbala ca nu este nevoie de Garner pentru coordonarea reconstructiei Irakului, irakienii fiind in masura sa-si aleaga propriul guvern si liderii potriviti. In regiunea kurda, irakienii l-au primit insa pe Garner ca pe un eliberator.