Reuniune a unor ONG-uri care combat acordurile cu Statele Unite privind imunitatea americanilor în faţa Curţii Penale Internaţionale

La Bucureşti se desfăşoară o reuniune internatională a unor organizaţii neguvernamentale, care dezbat probleme legate de Curtea Penala Internaţională.

ONG-urile au cerut ţărilor care au semnat acorduri bilaterale cu Statele Unite, referitoare la imunitatea cetăţenilor americani în faţa Curţii, să nu le trimita spre ratificare Parlamentelor lor. Romania este una din primele ţări semnatare ale unui asemenea acord, iar numarul total al statelor care au încheiat acorduri similare se ridică la 33.

Ion Diaconu, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe a subliniat cu acest prilej că aceste acorduri nu trebuie considerate ilegale sub aspect juridic. Acordurile bilaterale cu Statele Unite, confera imunitate cetateanilor americani aflaţi pe teritoriul ţării semnatare în faţa unei eventuale extrădări, în cazul punerii sub acuzare de către Curtea Penală Internaţională.