AI: erodarea drepturilor omului o urmare a războiului împotriva terorismului

Războiul împotriva terorismului condus de Statele Unite a avut ca efect erodarea respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale atît în Statele Unite cît şi în restul lumii.

Aceasta este principala concluzie a raportului anual al prestigioasei organizaţii Amnesty International, dat publicitării la Londra. Potrivit documentului, soldaţii americani se fac vinovaţi de violări ale drepturilor omului în Irak.

Casa Albă a respins acuzaţiile, invitînd organizaţia Amnesty International să îşi concentreze resursele asupra cercetării felului în care au fost încălcate drepturile fundamentale ale omului în Irakul condus de regimul Saddam Hussein.

Raportul se referă de asemenea la sutele de prizonieri din Afganistan pe care armata americană îi are în custodie la Guantanamo Bay în Cuba. Aceştia nu au fost puşi sub acuzare şi nu beneficiază de dreptul la asistenţă juridică. Purtărul de cuvînt al Departamentului de stat Richard Boucher a declarat că Statele Unite respectă procedurile uzuale şi că se conformează obligaţiilor asumate prin tratatele internaţionale.