A treia noapte de proteste anti-guvernamentale la Teheran

Protestele de la Universitatea din Teheran au continuat pentru a treia noapte consecutiv, avînd însă o anvergură mai redusă decît precedentele. În jurul căminului unde a avut loc un protest studenţesc, s-au adunat din nou cîteva sute de demonstranţi – în marea lor majoritate tineri – strigînd lozinci despre libertate.

Protestul a fost asistat fără nici o intervenţie violentă de poliţie, precum şi de cîţiva oficiali şi de membri ai miliţiilor islamiste. La protestele din precedentele două nopţi au participat mii de persoane.

Joi, liderul suprem iranian ayatolahul Khameney i-a avertizat pe protestatari să nu se aştepe la nici un fel de îngăduinţă din partea autorităţilor. El a acuzat Statele Unite că încearcă să provoace o sciziune între regimul de la Teheran şi poporul iranian.

Purtătorul de cuvînt al departamentului de stat de la Washington, Richrd Boucher a salutat protestele din capitala iraniană şi a exprimat îngrijorarea autorităţilor de la Washgiton în legatura cu arestarea a circa 80 de persoane în ultimele zile.

Richard Boucher: „Sperăm ca vocea poporului iranian, cererile sale pentru democraţie şi domnia legii vor fi auzite, iar Iranul se va transforma într-o forţă stabilizatoare a regiunii din care face parte. Privim cu îngrijorare arestarea unor demonstranţi pentru simplul fapt că şi-au făcut publice părerile politice şi aşteptăm din partea regimului de la Teheran să respecte drepturile omului şi să-i elibereze pe cei reţinuţi”.

Secretarul de stat Colin Powell declara săptămîna trecută că Washingtonul speră ca poporul iranian să provoace o schimbare prin intermediul căreia Iranul să devină un membru mai puţin deranjant al comunităţii internaţionale.