AIEA cere Iranului să semneze protocolul adiţional la Tratatul de neproliferare atomică

Agenţia ONU pentru energie atomică de la Viena solicită Iranului să accepte inspecţii amănunţite la facilităţie nucleare de care dispune şi, de asemenea, să semneze cît mai curînd protocolul adiţional la Tratatul de neproliferare atomică.

Analizînd problema programelor nucleare iraniene AIEA a criticat autorităţile de la Teheran pentru că nu se conformează regulilor impuse la nivel internaţional pentru prevenirea construirii de armament nuclear.

Directorul general al Agenţiei ONU Mohamed ElBaradei a afirmat că boardul guvernatorilor instituţiei aşteaptă din partea Iranului să acorde în continuare inspectorilor internaţionali acces la facilităţile de profil, pentru a putea asigura lumea că Teheranul nu dezvoltă în secret armament nuclear:

"Conducerea Agenţiei a împărtăşit îngrijorarea exprimată de mine referitoare la refuzul Iranului de a declara anumite activităţi, materiale sau facilităţi, a luat notă de acţiunile corective ce trebuie întreprinse de Iran, cu asistenţa Agenţiei şi a cerut ca acţiunile corective să fie întreprinse cât mai curând posibil”.

Cu toate acestea, emisarul iranian Ali Salehi, a afirmat că la nivelul conducerii Agenţiei de la Viena nu s-a înregistrat consensul necesar pentru a se impune Iranului acceptarea necondiţionată a inspecţiilor mai stricte la facilităţile nucleare. Iranul declarase anterior că nu va accepta necondiţionat astfel de controale.

Oficialii de la Teheran consideră că declaraţia oficială a Agenţiei de la Viena este un eşec din punctul de vedere al Statelor Unite care au urmărit să impună Iranului măsuri mai dure. Washingtonul acuză autorităţile de la Teheran că în secret construiesc arme nucleare, acuzaţie respinsă de iranieni care susţin că programele lor în domeniu sînt exclusiv civile.