Vladimir Putin la Londra - armonie pe toate planurile

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin îşi încheie astăzi vizita în Marea Britanie cu o ceremonie de rămas bun ce va avea loc la palatul Buckingham. După convorbirile avute ieri cu premierul Tony Blair, Putin a afirmat între altele că “Rusia şi Marea Britanie au confirmat caracterul strategic al parteneriatului lor”.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu primul ministru Blair, Putin a subliniat că principala prioritate a ţării sale este integrarea în economia europeană şi mondială şi a adăugat că Marea Britanie este cel mai important partener al Rusiei. Liderul de la Kremlin a promis că va susţine forţele de ocupaţie americano-britanice din Irak, însă a pledat pentru desemnarea unui guvern legitim la Bagdad.

În acelaşi context, părţile au convenit să continue presiunile exercitate asupra Iranului pentru ca regimul de la Teheran să coopereze cu Agenţia ONU pentru anergie atomică, care monitorizează programele nucleare şi eventuala lor destinaţie militară. Vorbind despre relaţiile ruso-britanice Tony Blair a spus : “Oricare au fost divergenţele privind Irakul, noi conlucrăm foarte strîns pe scena internaţională în abordarea diferitelor probleme - combaterea terorismului internaţional, chestiunile privind armele de distrugere în masă, aspecte vizînd pacea şi stabilitatea mondială” -

Cu prilejul vizitei lui Putin la Londra, a fost semnat un memorandum de cooperare ruso-britanică pentru construcţia unei conducte de gaze, cee va lega Rusia de Europa Occidentală, trecînd prin Marea Baltică. Totodată compania British Petroleum şi firma rusească TNK au semnat un acord de investiţii comune în valoare de peste 6 miliarde de dolari.