Noul ministru al educaţiei în Republica Moldova: Valentin Beniuc, un partizan al cursului integrat de istorie

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin l-a numit pe rectorul Institutului de Stat de Relaţii Internaţionale, Valentin Beniuc, în funcţia de ministru al Educaţiei, în locul fostului ministru Gheorghe Sima, destituit la 2 iulie din motive care nu au fost făcute publice.

Noul ministru al Educaţiei este doctor in istorie şi conduce o Comisie a Guvernului ce se ocupă de elaborarea unei noi concepţii de predare a istoriei în şcoală. Această Concepţie presupune înlocuirea actualelor cursuri de istorie a românilor şi istorie universală printr-un curs integrat în care s-ar pune accent pe istoria Republicii Moldova şi a aşa-numitului „popor moldovenesc”. Valentin Beniuc a declarat Europei Libere că va promova introducerea acestui curs în şcoală şi în calitate de ministru al Educaţiei.

Încercările autorităţilor comuniste moldovene de a suprima cursul de istorie a românilor şi de a introduce studiul obligatoriu al limbii ruse în şcoala primară în anul 2002 au provocat ample acţiuni de protest care au durat patru luni.