Colin Powell: noi ajutoare financiare pentru guvernul interimar de la Kabul

Afganistanul va beneficia de noi ajutoare din partea Statelor Unite pînă anul viitor, cînd în Afganistan vor fi organizate alegeri. După convorbirile avute cu emisarul special ONU pentru Afganistan, Lakhdar Brahimi, Secretarul de stat Colin Powell a spus că mai este destul de mult de făcut pentru această ţară şi că Statele Unite vor acorda în viitor noi resurse finaciare precum şi alte bunuri.

Din anul 2001, cînd talibanii afgani au fost îndepărtaţi de la putere, Statele Unite au furnizat pentru reconstrucţia şi asisţenţă în Afganistan circa 700 de milioane de dolari. Oficiali americani spus acum că este nevoie de o nouă infuzie de capital pentru serviciile civile de primă necesitate, dar şi pentru a susţine angajamentele comunităţii internaţionale în privinţa sprijinirii guvernului interimar de la Kabul condus de preşedintele Hamid Karzai.

Întîlnirea dintre Colin Powell şi Lakhadar Brahimi a avut loc la cîteva ore de la preluarea de către NATO a comandamentului forţei de stabilizare din Afganistan asigurată pînă ieri de ONU. Acest demers marchează debutul primei misiuni pe care Alianţa Nord Atlantică o face în afara graniţelor Europei.