Ştirea zilei

Potrivit documentului, Consiliul irakian de guvernare este un pas important către instalarea la Bagdad a “unui guvern reprezentativ şi recunoscut pe plan internaţional care va gira suveranitatea Irakului ». Membri permanenţi ai Consiliului de Securitate au căzut de acord asupra proiectului iniţiat de Statele Unite, care a fost distribuit ieri şi celor 10 membri nepermanenţi.

Ambasadorul american la ONU John Negroponte doreşte ca rezoluţia să fie suspusă la vot astăzi, însă preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate, sirianul Mikhail Wehbe a cerut un nou răgaz pentru consultări. Demersul survine recentei decizii anunţate de ţările arabe de a nu recunoaşte actualul organism al conducerii interimare de la Bagdad numit de Statele Unite.

Dacă rezoluţia va fi aprobată, ea va conferi un plus de legitimitate Consiliului irakian de Guvernare şi va contribui de asemenea la un mai mare sprijin în eforturile de reconstrucţie coordonate de coaliţia condusă de Statele Unite.

Miercuri în Irak doi militari americani au fost ucişi şi patru răniţi în două incidente separate în care au fost folosite dispozitive explozive artizanale. De la 1 mai, cînd preşedintele George Bush anunţa încheierea operaţiunilor militare majore, Statele Unite au pierdut în Irak 60 de soldaţi.