Ştirea zilei

Franţa ameninţă însă cu veto în Consiliul de Securitate, nemulţumită de valoarea prea mică a compensaţiilor pe care Libia a acceptat să le plătească pentru un alt atentat în care a fost implicată - este vorba despre atacul asupra unui avion de linie francez prăbuşit în Niger în anul 1989 şi în care şi-au pierdut viaţa 170 de oameni.

Ministerul francez de externe anunţă însă “progrese importante” în tratativele cu autorităţile de la Tripoli pe această temă. Dacă în cazul atentatului de la Lockerbie, Libia s-a angajat să plăteacă 2,7 miliarde de dolari, pentru cel din Niger suma e de doar 33 de milioane.

De menţionat că în ediţia sa de astăzi cotidianul berlinez Tagesspiegel relatează că Libia a jucat din nou rolul de mediator în tratativele pentru eliberarea celor 14 europeni răpiţi în Africa. Implicat direct a fost - potrivit ziarulului german - fiul preşedindetului libian Moamar Gaddafi, Saif, care a făcut acelaşi lucru şi în cazul numeroşilor turişti răpiţi în anul 2000 de o grupare islamistă de gherilă din Filipine.