Ştirea zilei

s-ar angaja să nu mai dezvolte armament nuclear, în schimbul unui tratat de neagresiune cu Statele Unite. Fenianul cere de asemenea Washingtonului stabilirea de relaţii diplomatice între cele două părţi, încheierea construcţiei a unor reactori cu apă uşoară şi facilitarea cooperării economice cu Coreea de Sud şi Japonia.

Statele Unite au anunţat însă, în repetate rânduri, că ar dori ca nord-coreenii să renunţe mai întâi la programele lor nuclear şi de înarmare într-o manieră verificabilă.

Mai devreme, Agenţia oficială de presă a Coreii de Nord afirma că Statele Unite pun în pericol şansele desfăşurării unei noi runde de negocieri, referitoare la programul nuclear nord-coreean, prin poziţia inflexibilă adoptată de Washington.

Este vorba de prima intervenţie publică a nord-coreenilor de la începerea convorbirilor pluripartite de la Beijing, la care participa cele două Corei, Statele Unite, Rusia, China şi Japonia.

Diplomaţi din Beijing au anunţat, pe de altă parte, că o nouă rundă de convorbiri pe tema programului nuclear nord-coreean ar putea avea loc la Beijing, in luna octombrie.