42 de militari moldoveni în drum spre Irak

42 de militari moldoveni au plecat cu un avion american la Bagdad, unde vor participa la operaţiuni de deminare şi de pază a unor obiective civile. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Apărării de la Chişinău, ei se vor afla in Irak timp de şase luni.

Guvernul moldovean a aprobat trimiterea de militari în Irak pentru operaţiuni internaţionale post-conflict la solicitarea Guvernului Statelor Unite, care va acoperi cheltuielile pentru transport, hrană şi cazare ale contingentului de militari moldoveni.

Ministerul Apărării de la Chişinău susţine că diurnele militarilor vor fi plătite de Guvernului moldovean. Pentru fiecare zi de aflare în Irak ofiţerii superiori vor primi câte 20 de dolari, ofiţerii inferiori – câte 15 dolari iar militarii din alte categorii - câte 10 dolari.

Potrivit unor surse din Ministerul Apărării, militarii moldoveni plecaţi la Bagdad vor avea o remuneraţie lunară dublă faţă de colegii lor care au rămas acasă, dar mult mai mică decât cei din alte ţări, care participă la operaţiuni similare în Irak.