Nou regim de vize între Polonia şi vecinii săi răsăriteni

Cetăţenii Rusiei, Belarusului şi Ucrainei au începînd de astăzi nevoie de vize pentru a intra în Polonia. Impunerea regimului de vize face parte din eforturile autorităţilor de la Varşovia de a întări controlul la graniţe, dar şi pentru preparativele în vederea cooptării Poloniei ca membru cu drepturi depline în UE începînd cu 1 mai 2004.

Potrivit unui acord bilateral, Polonia şi Rusia au convenit un preţ de 10 euro pentru o viză cu o singură intrare şi de 50 de euro pentru vize cu intrări multiple. Studenţii şi pensionarii beneficiază de gratuitate. Un acord similar a fost semnat şi cu Belarusul.

În relaţia cu Ucraina, cetăţenii celor două ţări vor putea obţine vizele gratuit în formulă de reciprocitate, la fel şi şi pentru locuitorii enclavei ruse Kaliningrad.

Pînă acum cele 4 state aveau acorduri de vize gratuite, însă şederea nu putea depăşi 90 de zile. Modificarea statutului de vize are impact mai ales asupra miilor de comercianţi care făceau mici afaceri în zonele apropiate de graniţe.