Ştirea zilei

Situaţia a fost dată publicităţii de şeful Biroului pentru Drepturile Omului din cadrul Ligii Pro Europa, Haller Istvan, care a precizat că este vorba în special de cauze în care statul român a fost dat în judecată pentru încălcarea dreptului de proprietate, în special privind restituirea caselor naţionalizate.

Suma reprezintă atît despăgubirile dictate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cît şi despăgubirile stabilite pe cale amiabilă, în urma primirii soluţiei de admisibilitate a unor cauze - a precizat Haller.

La rîndul său, preşedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, a apreciat că impunerea, prin noua lege pentru alegerea autorităţilor locale, a ceea ce ea a numit "dublu standard" între membrii aceleiaşi minorităţi naţionale va genera noi procese la Strassbourg, pentru nerespectarea dreptului de asociere, de a alege şi de a fi ales.

Potrivit agenţiei Mediafax, Enache s-a referit concret la cazul UDMR, deja înscrisă şi partidele maghiare care încearcă să se înscrie, dar nu au posibilitatea reală, fiindu-le necesare, conform noii legi pentru alegerea autorităţilor locale, 25.000 de semnături, din 15 judeţe şi Bucureşti, dar nu mai puţin de 300 de persoane de fiecare judeţ.