Ştirea zilei

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a declarat la anuntul decesului Papei ca fara Ioan Paul al doilea nu s-ar fi produs caderea zidului de la Berlin si implicit caderea sistemului comunist care a scindat Europa timp de aproape jumatate de secol.

La Washington, presedintele american George Bush a declarat ca prin moartea lui Ioan Paul al doilea lumea a pierdut un aparator al libertatii oamenilor. “Acest fiu al Poloniei care a devenit Episcopul Romei, a fost prin viata sa un model de inspiratie pentru milioane de americani si credinciosi din intreaga lume" – a adaugat seful executivului american.

Guvernul italian a declarat trei zile de doliu in urma disparitiei Suveranului Pontif. In Polonia, perioada de doliu va fi de sase zile. Pina si regimul comunist de la Havana a anunat o perioada de doliu de trei zile.

Nu se stie inca cind vor avea loc funeraliile papale. Procesul de alegere a viitorului Suveran Pontif va incepe dupa 15 pina la 20 de zile, la desemnarea succesului lui Ioan Paul al doilea urmind sa participe 117 cardinali din intreaga lume.