Ştirea zilei

România pregăteşte un proiect propriu de rezolvare a problemei transnistrene - a declarat preşedintele Traian Băsescu, după prima sa întrevedere de anul acesta cu ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti. Declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat postului realitatea TV.

Reafimînd că obiectivul principal al României pe plan extern rămâne integrarea în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, Traian Băsescu a declarat că Bucureştiul va continua să promoveze ideea primirii Republicii Moldova în Uniunea Europeană odată cu ţările Balcanilor de vest şi nu odată cu Ucraina.

În acest context, preşedintele român a declarat că relaţia cu Republica Moldova se va baza pe principiul anunţat de el anul trecut – a două state locuite de un singur popor, care se poate unifica prin aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit preşedintelui Băsescu, conflictele îngheţate de la Marea Neagră, în special cel transnistrean, şi problema traficului ilegal prin Marea Neagră, vor rămâne în 2006 priorităţi ale României, care va căuta o relaţie de parteneriat cu Rusia.