Misiunea OSCE intenţionează să propună reducerea Zonei de securitate de pe Nistru

Misiunea OSCE in Republica Moldova intentioneaza sa lanseze oficial propunerea de a reduce teritoriul Zonei de securitate de pe Nistru si numarul de posturi de pacificare din regiunea respectiva. Declaratia a fost facuta initial de seful misiunii OSCE Louis O”Neill.

Jan Nadolski, membru al misiunii, a explicat ulterior Europei Libere: „In partea de nord a zonei de securitate, practic, de multi ani nu se produc incidente serioase. Lumea traieste in pace si nu se observa nici un fel de conflicte. Nu exista aici nici posturi permanente ale trupelor de mentinre a pacii. Doar observatorii militari patruleaza cu regularitate zona. Iata de ce aceasta chestiune, ca si multe altele, ar putea sa fie abordata de noi in timpul apropiat. Asteptam reluarea procesului de negocieri”.

Chisinaul inca n-a reactionat oficial la declaratia sefului Misiunii OSCE. Insa reprezentanti ai structurilor statale care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca o eventuala reducere a zonei de securitate, in orice parte a ei, ar permite transnistrenilor sa acapareze imediat teritoriul ce nu va mai tine de mandarul fortelor de pacificare.