Prezent la lucrările Forum-ului 2000 de la Praga, filozoful André Glucksmann a acordat un interviu Europei Libere, în care a evocat personalitatea și drama ziaristei ruse asasinate la Moscova, Ana Politkovskaia.
Despre Ana Politkovskaia și calitățile ei deosebite ne-a vorbit într-un interviu filozoful și militantul francez pentru drepturile omului Andre Glucksmann, care a fost și el în Cecenia și a prefațat edițiile franceze ale cărților ziaristei:
„Cred că este mai mult decît un accident este o dramă la scară mondială, pentru că [Politikosvkaia] era o persoană extraordinară, mai întîi de toate o femeie extraordinară, extraordinar de curajoasă, dar și pură și îndrăgostită de adevăr.
A fost singura care vorbea despre Cecenia și a fost de mai multe ori victima unor tentative de asasinat; cîteodată ca să o sperie, cîteodată de-adevărat. Avea curajul adevărului, detesta cruzimea, indiferent de unde venea, și de aceea multă lume a avut încredere în ea. O parte anume din populația rusă și aproape toți cecenii.
Atunci cînd a avut loc acel episod îngrozitor de la Teatrul Dubrovka din Moscova, la început ea a fost negociatorul crizei, pentru că toată lumea avea încredere în ea. Din nefericire a fost dublată de poliția rusă care i-a ucis, i-a gazat, pe cei mai mulți dintre bieții ostateci. A vrut să meargă și la Beslan, dar au încercat să o otrăvească în avion.
Era, așadar, o persoană care se știa vizată, dar care spunea că nu vrea să rămînă ascunsă în bucătăria ei și să aștepte zile mai bune, tăcînd. Avea 47 de ani și doi copii care sînt acum tineri adulți.
Știa care este prețul vieții, știa ce riscuri își asumă, și a făcut tot ce a făcut din dragoste pentru Rusia. Dar nu din dragoste pentru Rusia lui Putin, ci din dragoste pentru Rusia lui Pușkin, a lui Lermontov, a lui Tolstoi. Este pe aceeași linie cu Saharov și Soljenițîn; și este îngrozitor că a fost ucisă” – ne spunea ieri filozoful Andre Glucksmann în interviul pe care ni l-a acordat în marginea reuniunii „Forumul 2000”, aici la Praga.