Ştirea zilei

Seful agentiei americane pentru aparare anti racheta, general Henry Obering a declarat la Kiev ca Washingtonul nu a facut nici o propunere vreunei tari din Caucaz de a gazdui elemente din scutul defensiv antiracheta american. Generalul Obering a precizat ca pina acum Statele Unite au facut propuneri concrete doar Poloniei si Cehiei.

Henry Obering a vorbit si despre ingrijorarile exprimate de Rusia: “Desigur am avut o reactie din partea Rusiei la care nu ne-am asteptat, cind s-a spus ca acest scut defensiv va schimba balanta strategica intre Statele Unite si Rusia. Nu sintem de acord cu acest lucru. Este vorba de cel mult 10 interceptori care nu vor avea nici un efect impotriva sutelor de rachete si miilor de focoase nucleare pe care le are Rusia.”

Intr-un recent interviu cu ziarul Financial Times, Secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer a declarat la rindul sau ca Rusia nu are de ce sa considere ca noul scut defensiv american ar fi indreptat impotriva sa.

In timpul conferintei de presa a generalului american la Kiev au avut loc proteste si s-au scandat solgane antiamericane.