Daniel Freed se pronunţă pentru repatrierea refugiaţilor azeri din Nagorno-Karabach

Asistentul secretarului de stat american pentru Europa si Eurasia, Daniel Freed a cerut la Baku ca toti azerii refugiati intern sa se intoarca la locurile lor ce au fost ocupate de fortele armene. El a avertizat in legatura cu cresterea tensiunilor intre Azerbaijan si Armenia in legatura cu enclava Nagorno Karabach: “Procesul de intoarcere a azerilor pe paminturile azere trebuie sa inceapa cit mai curind posibil si un razboi ar insemna o catastrofa pentru toata lumea.”

Aproximativ 600 de mii de azeri si kurzi din zona Karabach si-au parasit locuintele si paminturilor dupa ce trupele armene au patruns in Azerbaijan la inceputul anilor 90. Steven Mann, emisarul american in cadrul grupului de la Minsk, care mediaza conflictul dintre Armania si Azerbaijan in legatura cu Nagorno Karaback a declarat la rindul sau ca cele doua tari au anul acesta o sansa reala sa rezolve disputa pe calea negocierilor.

Steven Mann si Daniel Freed intreprind un turneu in Caucaz in cursul caruia vor vizita deasemeni Armenia si Georgia, inainte de a merge la Istambul, la o noua reuniune a grupului de la Minsk.