Ştirea zilei

Într-o declaraţie a Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova se protestează în legătură cu agresarea la 27 martie de către reprezentanţi ai organelor de poliţie a două echipe de filmare ale posturilor de televiziune ProTv Chişinău şi DTV.

În declaraţie se precizează că echipa ProTv Chişinău a fost ridicată cu forţa împreună cu mai mulţi participanţi la o manifestare publică şi dusă la sediul de poliţie. Echipa DTV a fost agresată chiar în sediul Comisariatului de Poliţie Centru al municipiului Chişinău, unde a venit să se documenteze şi să ia imagini în legătură cu cele întâmplate. Proferând ameninţări la adresa jurnaliştilor, poliţiştii au extras cu forţa caseta din camera de luat vederi şi au demagnetizat-o, deteriorând materialul filmat.

Uniunea Jurnaliştilor din Moldova arată că în ambele cazuri poliţia a dat dovadă de un comportament situat cu mult în afara cadrului constituţional, recurgînd la grave acţiuni de intimidare a presei şi a jurnaliştilor. Faptul că acest caz nu este singular şi că autorităţile nu impun cu promptitudine respectarea normelor statului de drept duce la presupunerea că acţiunile sunt corelate şi ţintesc subminarea definitivă a presei libere în Republica Moldova.