Chisinau: ambasada americana deplinge inechitatea inregistrata in campania electorala

Intr-un comunicat de presa primit la redactie, ambasada SUA in Republica Moldova felicita poporul Moldovei pentru participarea la alegerile locale din 3 iunie. Campania si procedura de votare, în general, a permis cetatenilor sa primeasca suficienta informatie pentru a face o alegere informata – se scrie in comunicat.

Noi totusi ramânem îngrijorati de plângerile larg raspândite si, dupa cum se pare, întemeiate, privitoare la intimidarile candidatilor, accesul si reflectarea inegala a partidelor în mass media, utilizarea improprie a resurselor administrative, rapoartele privind agitatia ilegala în apropierea sectiilor de votare, favoritismul din partea guvernului pentru candidatii partidului de guvernamânt si iregularitatile în listele de alegatori.

De asemenea suntem îngrijorati – se mai spune in comunicat - de unele prevederi ale Codului Electoral, care sunt neclare si de ceea greu de implementat. Turul doi al alegerilor din 17 iunie este o oportunitate pentru Moldova atât pentru ca sa-si reafirme practicile de succes din 3 iunie, cât si sa corecteze orice deficiente. Noi asteptam cu nerabdare raportul final al ODIHR privitor la campania electorala si ziua alegerilor – se arata in finalul comunicatului ambasadei americane la Chisinau.