Viena: conferinta consacrata viitorului tratatului FACE

La Viena a început o reuniune de urgenta pentru discutarea viitorului Tratatului de limitare a fortelor conventionale în Europa. Conferinta de patru zile a fost propusa de Rusia, dupa ce în mai presedintele Vladimir Putin si-a declarat intentia de a impune un un moratorium asupra participarii Moscovei la tratat. Autoritatile ruse au spus ulterior ca nu vor sa se retraga din tratat, dar ca ar fi necesara o revitalizare a pactului.

Concomitent Daniel Fried, asistent al secretarului de stat american pentru afacerile europene si euro asitaice a amintit promisiunea Rusiei de a-si retrage complet trupele din Moldova si Georgia. Daca Rusia a facut mult în Georgia pentru a-si pune în practica angajamentele de la Istanbul, a spus Fried, situatia este diferita în cazul transnistrean.

Fried a adaugat ca, daca fortele ruse îndeplinesc o "functie de forte de pace, atunci a venit momentul sa consideram modalitatea prin care o functie de mentinere a pacii poate fi internationalizata... cu alte cuvinte de a se gasi o cale spre un compromis creativ, care sa fie considerat acceptabil pentru Rusia".