Ştirea zilei

Liderii regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud susţin că cel puţin 15 civili ar fi murit în luptele din capitala regiunii, Ţhinvali. Iar un oficial militar rus a declarat că cel puţin 10 pacificatori ruşi au murit în urma bombardamentelor georgiene. Nici una din aceste declaraţii nu a putut fi confirmată din surse independente.

Între timp, oficiali de securitate din Georgia au confirmat că avioanele de luptă ruseşti au bombardat baza aeriană militară Vaziani, din apropierea capitalei Georgiei, Tbilisi. Oficialul georgian Kaha Lamaia a spus că nimeni nu a fost rănit în atacuri, dar unele clădiri au fost distruse.

Preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili a spus că un convoi armat rusesc cu 150 de vehicule ar fi intrat după-amiază în Osetia de Sud, pe fondul luptelor grele din regiunea separatistă. Saakaşvili a mai spus că tot astăzi forţele georgiene au doborât două avioane de luptă ruseşti.

Un corespondent France Press din Osetia de Nord confirmă că a văzut o coloană de blindate ruseşti îndreptîndu-se spre Osetia de Sud în cursul după-amiezii. Ministerul rus al apărării a spus că e vorba de „întăriri” pentru pacificatorii săi din Osetia de Sud.

Premierul şi preşedintele Rusiei au ameninţat ambii cu represalii la ofensiva lansată de georgieni, spunînd că în regiune „curge sângele cetăţenilor ruşi”.

“Noaptea trecută, trupele georgiene au comis în esenţă un act de agresiune împotriva pacificatorilor şi civililor ruşi” a spus preşedintele Dmitri Medvedev, adăugînd că ruşii nu vor lăsa nepedepsită uciderea compatrioţilor lor.

Ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov a mers cu acuzaţiile şi mai departe, afirmînd că ar avea informaţii despre operaţiuni de purificare etnică în satele osetine şi a avertizat că regiunea se va confrunta cu o catastrofă umanitară.

În cursul după-amiezii, guvernul Georgiei a declarat în Osetia de Sud un armistiţiu de trei ore pentru a permite evacuarea civililor din zonele de conflict. Liderii osetini au respins încetarea focului, pe care au numit-o „o simplă perdea de fum”.

După ce ieri propunea începerea negocierilor, preşedintele Georgiei Mikhail Saakaşvili a anunţat astăzi mobilizarea rezerviştilor, spunînd că toţi georgienii trebuie să-şi salveze ţara împreună.

Într-o apariţie televizată, preşedintele Saakaşvili a mai spus că ţara sa este victima unei agresiuni militare pe scară largă. “Georgia a fost bombardată dinspre partea Federaţiei Ruse”, a spus Saakaşvili. Potrivit preşedintelui de la Tbilisi, forţele georgiene au dobândit controlul asupra “unei mari părţi” a capitalei Osetiei de Sud, Ţhinvali.

Un corespondent foto al agenţiei Reuter aflat la Ţhinvali a vorbit astă-noapte la telefon cu Europa Liberă dintr-o cazarmă a pacificatorilor ruşi. Reporterul Reuters a spus că asupra oraşului Tsinhvali s-a lansat un atac “masiv”. “Suntem cu toţii sub foc. Sunt peste 20 de jurnalişti în clădirea pacificatorilor, într-o baie. Se trage spre noi cu toate armele posibile. “