Ştirea zilei

Lupte grele continuă să aibă loc în regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, unde forţele ruse şi georgiene îşi dispută controlul asupra enclavei.

În cursul dimineţii, comandantul trupelor ruseşti din teatrul de operaţiuni, Vladimir Boldârev a spus că soldaţii săi ar fi „eliberat complet” capitala Osetiei de Sud, Ţhinvali, alungînd din oraş trupele georgiene. Ştirea nu a putut fi confirmată din surse independente.

Ceva mai devreme, preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev s-a întâlnit la Kremlin cu ministrul rus al apărării. După discuţii, oficialii ruşi au spus că trupele ruseşti duc la îndeplinire o operaţiune care va forţa Georgia să facă pace.

Ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov a spus că în conflict ar fi murit până acum 1,500 de persoane. Moscova mai susţine că din Osetia de Sud s-ar fi refugiat peste graniţă, în Rusia, 30.000 de persoane, adică jumătate din populaţia regiunii.

Între timp, generalul rus Anatoli Nogoviţîn a spus la o conferinţă de presă la Moscova că forţele ruse au pierdut două avioane de luptă în confruntări. Generalul nu a precizat când şi unde au avut loc aceste pierderi.

Autorităţile Georgiei spun că avioanele ruseşti au bombardat portul georgian de la Marea Neagră Poti şi alte ţinte de pe teritoriul Georgiei, în afara Osetiei de Sud.