La convorbirile cu Sarkozy, Medvedev acceptă retragerea trupelor din zonele tampon în cazul desfăşurării de observatori

Pe 15 octombrie, vor avea loc la Geneva negocieri internationale privind statutul regiunilor Osetia de sud si Abhazia, a anuntat la Moscova presedintele Rusiei Dimitri Medvedev, dupa discutiile cu delegatia Uniunii Europene, condusa de presedintele Frantei Nicolas Sarkozy.

Medvedev a precizat insa ca Rusia nu va reveni asupra deciziei de a recunoaste independenta celor doua regiuni separatiste din Georgia.

Pe de altă parte, Rusia s-a angajat sa-si retraga in decurs de o luna trupele din Georgia daca in zonele de securitate, din jurul Osetiei de sud si Abhaziei, sint desfasurate trupe internationale.

Pina acum, Uniunea Europeana s-a angajat sa trimita 200 de observatori. Presedinatele Sarkozy a precizat ca va examina daca nu mai exista si alte disponibilitati.

Nu s-a discutat insa despre retragerea trupelor ruse din Osetia de Sud au Abhazia, nici macar despre reducerea numarului de militari din cele doua regiuni.

Punctele de control rusesti din jurul portului Poti vor fi retrase intr-o saptamina – s-a mai decis la Moscova.

Intre timp, guvernul Georgian a acuzat Rusia ca in loc sa se retraga si-ar intari prezenta militara in punctele de control, stabilite in afata grantielor Osetiei de sud si Abhaziei.