Vizele de reședință și votul studenților - interviu cu Iurie Ciocan și Vera Țurcanu

Iurie Ciocan

Toți studenții care au vize de reședință sînt înscriși pe listele electorale de bază, spune Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale.
Mulţi dintre studenţi nu au ştiut că pentru a putea vota la alegerile din 5 aprilie în oraşele în care-şi fac studiile, altele decât cele în care îşi au viza de reşedinţă, trebuie să se adreseze cu o declaraţie de şedere până la data de 18 februarie, susţine Vera Ţurcanu, preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului. Ea a salutat efortul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a difuza un spot publicitar, prin care cetăţenii vizaţi au fost îndemnaţi să depună o declaraţie de schimbare a locului de şedere la organele autorităţilor publice locale, dar a spus ca studenţii, în particular, au beneficiat de perioadă prea scurtă pentru a putea profita de această posibilitate. Totodată, Iurie Ciocan, secretarul CEC, a declarat că legislaţia electorală în vigoare este cea care limitează expres termenul de depunere a declaraţiilor de aflare în ziua alegerilor la doar primele 15 zile de campanie electorală.

„Nu toţi au fost informaţi, nu toţi au ştiut şi, credem noi, chiar şi în Universităţi sau în căminele studenţeşti asta n-a fost făcut”, a subliniat Vera Ţurcanu. Iurie Ciocan a replicat precizând: „noi, cum a şi fost menţionat, am întreprins o campanie de educaţie şi de promovare a acestei informaţii, am elaborat un spot, care a fost difuzat de posturile de televiuziune integral de 413 ori”.

Întrebat de ce nu sunt înfiinţate secţii de vot în universităţi sau în căminele studenţeşti, pentru a stimula participarea tinerilor la alegeri, secretarul CEC a răspuns că acest lucru nu e permis de Codul Electoral, care menţionează expres unde şi cum pot fi înfiinţate secţii de vot. „Ele se înfiinţează de autorităţile publice locale în baza în baza listelor de reşedinţă a cetăţenilor. Problema şi-a găsit, însă, altă soluţie şi anume: după 2005 situaţia s-a schimbat radical în acest sens. A fost modificat Codul electoral unde a fost menţionat că, inclusiv şi studenţii, orice persoană care are viză de reşedinţă sau de domiciu temporară poate vota în baza acesteia. Posibilitate care nu a existat nu alegerile din 2005. Astăzi toţi studenţii care au viză de reşedinţă în cămin sau acordată de universităţi – pentru că în Chişinîu sunt universităţi care au acordat viză de reşedinţă tuturor studenţilor, indiferent dacă sunt asiguraţi cu cămin ori nu – deci, toţi aceşti studenţi au fost înscrişi în listele electorale de bază”, a subliniat Iurie Ciocan.

Vera Ţurcan a adăugat că, începând de săptămâna viitoare, reprezentanţii Consiliului Naţional al Tineretului vor merge prin universitătţi şi cămine pentru a-i convinge pe studenţi să participe numaidecât la alegeri. „Ei conştientizează foarte bine cât de impotant este votul lor. Oferta de pe piaţă, dacă mă pot exprima aşa, nu este însă ceea ce-şi doresc sau de unde ar putea alege. Dezinteresul lor este cea mai mare problemă pe care noi o vedem”, mai spus Vera Ţurcan.

În final, Iurie Ciocan a spus că cetăţenii care domiciliază de facto în alte localităţi decât cele în care îşi au viza de reşedinţă mai au o şansă cu 20 de zile până la data alegerilor, sau mai exact după 17 martie, ei pot cere de la secţia de vot unde sînt înregistrați pe lista electorală de bază un certificat cu drept de vot, certificat în baza căruia vor putea vota în orice altă secţie constituită în Republica Moldova.