Interviu cu Valeriu Lazăr, fost ministru al economiei

Neîncrederea depunătorilor în Banca Națională: e nevoie de dialog deschis cu societatea, spune expertul economic.
Săptămîna trecută, casele de schimb valutar din Moldova au fost luate aproape cu asalt de mulţimea de oameni care s-au grăbit să-şi shimbe economiile în valută străină. Prilej le-a servit creşterea bruscă a cursului leu-dolar şi leu-euro pînă la peste 11 şi respectiv 14 lei. Oamenii au făcut coadă la casele de schimb valutar, în ciuda asigurărilor date de autorităţi că leul e stabil şi nu ar exista motive de panică, iar Banca Naţională ar avea rezerve de valută suficiente pentru a satisface cererea.

Într-un interviu cu ziarul „Komsomolskaia Pravda”, Victor Cibotaru, prim-vicepreşedintele Băncii Naţionale, a vorbit despre anumite articole din presă care ar fi dus publicul în derută, provocînd o creştere a cererii de valută. La rîndul său, vice-premierul Igor Dodon acuza anumiţi politicieni că ar încerca sa destabilizeze situaţia din ţară, în scopuri strict electorale. O declaraţie similară a făcut şi premierul Zinaida Greceanîi, într-un interviu cu televiziunea „MIR”, citată de Moldpress. Greiceanîi a calificat starea leului si a sistemului bancar din Moldova drept „destul de stabilă”. În sectorul real al economiei, însă, criza se face resimţită – a recunoscut premierul, care a precizat că "economia Moldovei este foarte profund integrată în economia mondiala. Astăzi, țara noastra depinde totalmente de importul de resurse energetice”.

Amintim că mai mulţi experţi economici, au declarat în ultima vreme, că leul ar urma să se devalorizeze după alegerile parlamentare din 5 aprilie.
Ce se întîmplă de fapt, ce i-a determinat pe moldoveni să-şi schimbe brusc leii în dolari şi euro, vom încerca să aflăm acum de la ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Piaţa valutară din Moldova, ca şi cea din orice altă ţară, este puternic influenţată de zvonurile privind eventuale fluctuaţii ale cursului de schimb al valutei naţionale. Cererea sporită de valută străină – dolari şi euro – înregistrată în ultima săptămână, a fost condiţionată însă nu doar de zvonurile privind o posibilă devalorizare bruscă a leului, ci şi de lipsa informaţiei obiective, e de părere fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr.

„Am impresia că Guvernul şi Banca Naţională au reacţionat un pic prea târziu si, de fapt, au pierdut din credibilitate. Oamenii vedeau ce se întâmplă în jur, în alte ţări şi în Republica Moldova şi aşteptau un nivel de deschidere, ca să nu zic sinceritate şi onestitate, din partea guvernaţilor ceva mai înainte. Acum când deja au sezizat ce se întâmplă în toată lumea, am eu impresia şi mă tem că deţinătorii de lei nu prea au încredere în ceea ce declară Banca Naţională”, a declarat Valeriu Lazăr moderatorilor emisiunii „Moldova la ora 7” din această dimineaţă, Elena Cioina şi Valeriu Caţer.

De asemenea, potrivit lui Valeriu Lazăr, dacă cererea de valută depăşeşte cu mult oferta, Banca Naţională nu ar trebui să exagereze utilizând instrumentele specifice, oferind valută pe piaţă din rezervele sale, pentru a menţine cursul leului la un nivel foarte ridicat. „Acum trebuie să vedem, dacă presiunea obiectivă asupra leului este una valabilă, una care se vede într-adevăr, atunci cred că Banca Națională şi Guvernul, de fapt, trebuie să opereze şi cu alte instrumente”, a precizat el. În opinia sa, experţii au dreptate când afirmă că există o asemenea presiune asupra leului, determinată de scăderea fluxului de valută care intră în ţară, dar în acelaşi timp mai puţină valută părăseşte ţara – a scăzut consumul, au scăzut şi importurile. În acest sens, Valeriu Lazar a spus că nu poate fi de acord cu experţii care exagerează, creând tablouri apocaliptice cu privire la perspectiva leului, adăugând că, cei care ar putea să piardă sume mari – speculanţii la bursă – sunt mult mai atenţi şi îşi vor securiza investiţiile, iar de pierdut vor avea numai oamenii simpli, bulversați de aceste declaraţii și care nu ştiu ce să facă.

Cursurile dolarului si euro afişate azi de Banca Naţională demonstrează, de altfel, că această instituţie dă curs realităților şi, încercînd să menţină totuşi stabilitatea leului, a adoptat o decizie corectă acordând un anumit gradient de depreciere leului, a mai spus Valeriu Lazăr, subliniind ca important e ca să nu se producă o depreciere bruscă a leului. În aceste condiții, atât experţii, cât şi guvernanţii ar trebuie sa fie corecţi, să opereze cu date şi cifre, dar nu cu emoţii, care înfierbântă spiritele în loc să le calmeze, i-a îndemnat ex-ministrul Economiei pe actualii şi foştii săi colegi.