Satul aflat pe şoseau dintre Soroca şi Otaci nu dispune de secţie de votare. După cum nu mai are nici primărie, nici şcoală.
„ Mulţi săteni au plecat la „zarabotcă” în Moscova, Sankt Peterburg, pentru că nu sunt locuri de muncă. Nu avem cu cine să beam un pahar de vin, să ne sfătuim. Ne rezolvăm problemele singuri. Am încercat să cerem primarului să facă barem o staţie auto pentru bătrînii care au mai rămas în sat, dar el a zis că ne face aşa cum am votat. Ne-a dat de înţeles că rămînem fără staţie, pentru că nu l-am ales pe actualul primar.”
De la mătuşa Ileana aflu că în ultima vreme la Grigoreuca vin tot mai mulţi oaspeţi din capitală, care le dau sătenilor întîlnire la oficiul poştal. Satul nu are casă de cultură, şcoală şi nici primărie. Ca să perfecteze vreun act, se plînge mătuşa Ileana, e nevoită să facă 3 km. pînă în localitatea învecinată Bădiceni, unde se află administraţia locală. Acolo va merge şi pe 5 aprilie ca să voteze: „Da cum să nu mă intereseze politica?! Că de votul meu depinde viitorul ţării. Eu multe partide nu cunosc. Îi ştiu pe comunişti încă din tinereţe şi pe ei i-am votat. Anul acesta nu ştiu cui voi da votul, dar mă gîndesc că avem lumină, grîu am cumpărat ieftin, pensia o primesc la vreme.”
La o poartă remarc cîţiva oameni, care descarcă dintr-o căruţă o sarcină de lemne. Unul dintre bărbaţi, care se numeşte Ion Grigorev, spune că a venit din Transnistria în ospeţie la fratele său: „şi acolo nu este de lucru, dar satul în care locuiesc, din raionul Rîbniţa nu e pustiu ca Grigoreuca. Acolo sunt oameni, că s-a păstrat colhozul.”
Mihai zice că nu cunoaşte mare lucru despre alegerile din 5 aprilie, întrucît în Transnistria nu se face propagandă electorală pentru alegerile parlamentare din Moldova: „Ce avem din alegerile astea? Nimic nu ne oferă!”
Totuşi, sătenii recunosc că au rămas în afara reformelor, pentru că în loc să caute soluţii şi să lanseze idei, s-au lăsat în grija politicienilor de la care au aşteptat para mălăiaţă.