Revista presei de marți

campania electorală produce febră și guturai...
Ziarele de azi n-au nici o treaba cu tuberculoza. Ele au alte dureri de cap – electorale ... Si, drept exemplu, „Jurnal de Chisinau” scrie ca, pe langa nervi si cheltuiala mare, campania electorala din acest an le-a adus politicienilor din opozitie febra si guturai. Asta pentru ca au fost nevoiti sa lupte nu doar cu comunistii, dar si cu frigul din casele de cultura si cluburile in care s-au intalnit cu alegatorii.

Ca urmare, Filat are pneumonie, Gimpu zace la pat, iar Braghis si Diacov au ragusit. Urechean e mai norocos – zice ca e imun la frig, iar demnitarilor comunisti le-au purtat de grija autoritatile locale – au incalzit din timp incaperile destinate intalnirilor electorale, constata „Jurnalul”. Cum s-a intamplat la Varzaresti, in raionul Nisporeni, unde insa presedintele Voronin, care s-a dus acolo, a fost huiduit, la fel cum i s-a intamplat in apropiere de Hancesti, unde a avut duminica ghinion sa intalneasca in drum o coloana de simpatizanti ai PLDM, mai puteti afla din „Jurnal de Chisinau”.

Si „Jurnalul” si „Timpul” publica azi cate o relatare de la Bruxelles, unde tot duminica 150 de moldoveni stabiliti in Belgia au intins o „hora a schimbarii”. „Consideram ca Moldova merita o soarta mai buna”, au zis ei, scandand „Jos Comunistii”.

De cealalta parte, „Moldova Suverana” incearca sa ne convinga ca lucrurile stau exact invers. „Intalnirile premierului Zinaida Greceanii, candidatul la functia de deputat in Parlament din partea PCRM, cu locuitorii din zonele rurale, decurg intr-o atmosfera emotiva si plina de speranta”, ne asigura acest ziar. Iar „Flux”-ul continua sa-i atace fara mila pe adversari, pe cei care PPCD ii considera adversari electorali. Cateva titluri doar – „AMN-istul Plesca incearca sa sugrume presa neafiliata clanurilor mafiote”, „PLDM adreseaza fara frica jurnalistii indezirabili”, „Oleg Cernei reconfirma ca Urechean a vandut locurile din lista AMN” sau „Tanase practica cenzura la Timpul” – cred ca sunt suficient de sugestive.

In ce-i privește pe editorialiști iată o replica pe masura, ce-o adreseaza Sorina Stefarta, redactorul-sef de la „Timpul”, presei PPCD-iste. „Raul de verde (verdele lui Filat il are ea in vedere) le provoaca gogosarilor lui Rosca grave tulburari deontologice”, am citat. Si tot in „Timpul”, Constantin Tanase, directorul ziarului, face o analiza cromatica a santajului, zice el, practicat de Miscarea Actiunea Europeana, si a angajamentelor pe care si le-ar fi asumat aceasta formatiune.

In „Flux”, Igor Burciu scrie azi „Despre tradare si tradatori”. Pe care tot in tabara opozitiei, bineinteles, i-a gasit. „Moldova Suverana” lupta din nou cu un pretins amestec al Romaniei in afacerile electorale ale Republicii Moldova. Pe cand in „Jurnal de Chisinau” Nicolae Negru incearca sa trateze „Dilema alegatorilor rusofili”, iar Petru Bogatu se produce cu un editorial „In asteptarea unui semnal comun al opozitiei”.