Revista presei de joi

Mă voi limita la cateva titluri, suficient de sugestive, pentru că analizele si comentariile mai aprofundate urmeaza inca, probabil, sa apara.

„Izvestia” titreaza „Chisinaul si Tiraspolul ingroapa intelegerile de la Moscova”. „Reglementarea non-grata” e titlul dintr-un alt ziar moscovit, „Vremya Novostei”, care precizeaza: „Moldova si Transnistria s-au despartit pe calea dialogului”. Portalul on-line „Gazeta.RU” constata ca „Chisinaul n-a ajuns in Tiraspol”, iar publicatia electronica „Utro.RU” – ca „Reglementarea transnistreana s-a oprit”. Mediile rusesti tind, trebuie sa constat, sa invinuiasca ambele parti pentru nerespectarea acordului mediat la Moscova acum o saptamana de presedintele Dmitri Medvedev personal, dar pun accentul, cum e si firesc in cazul presei ruse, pe refuzul presedintelui Voronin de a merge la Tiraspol.

Cat priveste ziarele moldovenesti, doar „Moldova Suverana”, am impresia, publica comunicatul difuzat alalta seara de Ministerul Reintegrarii de la Chisinau. Altceva, nimic mai mult.

„Moldova Suverana”, pentru ca tot am inceput cu ea, nu inceteaza sa ne tot sperie: „ONG-uri din Romania isi mentin intentia de a destabiliza situatia politica de la Chisinau”, scrie ziarul. In care Vsevolod Ciornei ii banuieste pe cei ce acuza artistii care s-au angajat in campania electorala a comunistilor, gazetarii de opozitie adica, de tentativa de impune, citez, „un fel totalitarism intelectual anticomunist, care te-ai mira sa fie mai dulce decat totalitarismul ideologic comunist de odinioara”. Motiv pentru care, probabil – ca sa convinga de binefacerile actualei guvernari, „Moldova Suverana” nu inceteaza sa ne prezinte turneele electorale ale celor mai inalti demnitari de la Chisinau. Azi, iarasi, presedintele Voronin, care (daca tot n-a ajuns la Tiraspol) s-a dus la Comrat, pentru a-i asigura pe gagauzi ca impreuna vor construi o Gagauzie prospera in componenta Moldovei (accentuez), si premierul Zinaida Greceanii, potrivit careia „in dimineata de 6 aprilie ne vom trezi exact cu ceea ce meritam”.

Nu pot sa nu fiu de acrd cu doamna prim-ministru, dar nici sa trec cu vederea intalnirea electorala pe care dansa, scrie „Ziarul de Garda”, a convocat-o luni la spitalul de Psihiatrie din Chisinau. Nu sunt, ce-i drept, deloc sigur ca relatarea din „Ziarul” nu e un pamflet.

„Timpul” insista azi asupra perspectivelor de coalizare a principalelor trei partide liberale, dupa ce marti seara AMN a dat publicitatii declaratia “Cu privire la solidarizarea partidelor democratice”. Ocazie cu care Constantin Tanase suprinde cateva nuante. Cum ar fi că, spre deosebire de PLDM, PL se refera la “necesitatea coalizarii postelectorale a partidelor”. Este regretabil faptul ca PL, si in aceasta chestiune face opinie separata, scrie Tanase, adaugand: “ceea ce trebuie sa preocupe astazi pe cele trei partide este scorul comun, dar nu cat va lua fiecare in parte. Asta e a doua nuanta. O nuanta care, fiind neglijata, poate deveni fatala”, crede directorul de la „Timpul”.