Jurnal de corespondent: Castelul Bran, jalnic

O formă de muzeu inedit: muzeul suprarealist
Castelul Bran este unul din cele mai cunoscute puncte de atracţie turistice ale României. Superba sa poziţie naturală se îmbină cu o veche istorie. Prima atestare documentară a fost emisă de Ludovic de Anjou al Ungariei în 1377. A fost, de-a lungul secolelor, cînd sub stăpînire valahă, cînd sub stăpînire maghiară, cînd sub administrarea scaunului Braşovului.

În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran Reginei Maria a României, în semn de gratitudine faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Regina l-a amenajat şi l-a lăsat moştenire fiicei sale, principesa Ileana. După 1948, adică după înlăturarea prin forţă a monarhiei, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului, fiind abandonat şi devastat. A fost redeschis parţial în 1956 şi restaurat între 1987-1953. În fine, în 2006 castelul a fost retrocedat urmaşilor Principesei Ileana, Dominic de Habsburg şi surorile sale.

Şi iată că, zilele trecute, Dominic de Habsburg şi-a vizitat castelul care şi-a păstrat destinaţia de muzeu. Dar – surpriză: sălile erau goale, mobilierul fusese luat, fuseseră demontate pînă şi lustrele, în locul lor atîrnînd, jalnic, bucăţi de fir electric. Şocat, Dominic de Habsburg a vorbit de hoţie, de vandalism, de lipsă de loialitate din partea statului. În ce-l priveşte, reprezentantul oficial al guvernului a precizat că mobilierul aparţinea statului, că a fost mutat la Casa Vămii unde va lua fiinţă, în luna mai, Muzeul Naţional „Castelul Bran”.

Treaba e cu atît mai încurcată cu cît, la întîlnirea lor din ianuarie, Ministrul Toader Paleologu şi Dominic de Habsburg păreau a fi în cele mai bune relaţii. Ministrul a declarat că doreşte un parteneriat public privat, cu condiţia ca statul să primească o parte din beneficii. Să fi fost mobilierul punctul litigios? Să fi încercat avocaţii lui Dominic să obţină maximum de profit, în defavoarea statului?
Pînă vom afla adevărul, Castelul Bran, în forma sa actuală, inaugurează la noi o formă de muzeu inedit: muzeul suprarealist.