Presa de joi

Votezi corect sau bei o bere
„Ziarul de Garda”, bunaoara, va propune un reportaj de la intalnirea electorala pe care comunistul Vadim Misin a convocat-o luni la Casa Armatei. “Fosti ofiteri contra PCRM”, titreaza „Ziarul”, pe motiv ca spre final intalnirea a degenerat intr-un scanal, publicul impartindu-se in pro si contra. Si tot in „Ziarul de Garda” gasiti azi scrisoarea unei foste absolvente la Harvard, care formuleaza o dilema: “Votezi corect sau bei o bere”. Concluzia ei e ca berea nu strica; dupa votare, insa, cu sufletul impacat al unei datorii implinite…

Astea fiind spuse, nu pot sa trec nu ma opresc azi ceva mai mult la „Moldova Suverana”. Care, in lipsa (inca) a unui raspuns de la Ministerul de Externe si cautand parca sa limpezeasca declaratiile contradictorii ale premierului Zianida Greceanii, cu referinta la incidentele de saptamana trecuta de la granita cu Romania, cauta azi sa ne lamureasca ce s-ar fi intamplat de fapt. „Moldova Suverana”, fie zis, isi inscrie la activ meritul dejucarii unei – nici mai mult nici mai putin – lovituri de stat. “Provocari romanesti pentru declansarea unui nou razboi pe Nistru”, e titlul articoului cu pricina, in care scrie, cu referinta la “surse speciale de la Bucuresti” (pe care n-are cum bineinteles sa le verifice nimeni) ca autoritatile romane – si nimeni altul – ar fi pus la cale actiuni in forta nu numai la Chsinau, ci simultan in mai multe orase, si toate astea cu girul presedintelui Traian Basescu.

Cu acest scop, cauta sa ne convinga „Moldova Suverana”, Bucurestiul ar fi pregatit “trupe de soc” din romani si moldoveni care invata sau muncesc in tara vecina, pe care le-a concentrat la granita, si numai “vigilenta autoritatilor moldovene”, care au reusit sa opreasca patrunderea lor pe teritoriul Republicii Moldova, ar fi determinat Bucurestiul sa renunte la folosirea lor. Acum, daca e sa credem „Moldova Suverană”, Romania lupta ca sa culpabilizeze Republica Moldova la nivel european, cu ajutorul “agentilor lui Traian Basescu la Bruxelles”, eurodeputatii Marian-Jean Marinescu si Maria Petre. Una peste alta, mai formuleaza ziarul si “o serie de intrebari extrem de delicate si grave in acelasi timp”, asa cum se exprima chiar „Moldova Suverana” si care suna asa: “Are oare Traian Basescu incuviintarea unor oficiali europeni sau a unor sefi de stat din Uniunea Europeana pentru a interveni in schimbarea brutala a cursului politic de la Chisinau?” Am rezumat deci pana aici, cat se poate, acest adevarat roman cu spioni ce apare azi in „Moldova Suverana”.

Arcadie Gherasim semneaza azi in „Timpul” un comentariu, “Minciuna” se intituleaza, in care contrataca Guvernul dupa ce premierul Zinada Greceanîi i-a acuzat pe analistii independenti si presa “care au spus adevarul despre criza din Republica Moldova” ca ar fi lansat o ofensiva adresa economiei moldovenesti. Iar Constantin Tanase combate zvonistica, o arma de temut de care comunistii se folosesc din plin. Pe langa asta, directorul de la „Timpul” se arata nedumerit de aroganta primarului Dorin Chirtoaca, dupa ce a urmarit duelul televizat dintre el si liderul PLDM, Vlad Filat. “Una votezi, alta fumezi”, e titlul editorialuli de azi al lui Constantin Tanase.