Presa română despre scrutinul moldovean

Mediafax: După vot, V. Voronin vorbeşte de preşedinţia CSI a Moldovei
Agentia Mediafax posteaza pe pagina sa de internet o fotografie a preşedintelui PCRM Vladimir Vorinin si citeaza declaratia acestuia după ce şi-a exprimat votul: „Am votat pentru dezvoltarea ţării mai departe si pentru a contribui la realizarea cu succes a proceselor de reforme in toată ţara, pentru o Moldova europeana şi prosperă”. Mediafax il citeaza pe Voronin şi cu declaraţia ca Moldova doreşte relatii cu toate ţările, inclusiv cu Rusia si Romania. In legătură cu relaţia cu Rusia, Vladimir Voronin noteaza şi că Moldova deţine in acest an preşedintia Comunităţii Statelor Independente.

Editia electronica a Romaniei Libere titreaza „ Alegerile parlamentare din Republica Moldova: comuniştii favoriţi”. Ziarul citeaza site-ul Hotnews.ro cu cifrele obtinute de PCRM potrivit sondajului de opinie al Institutului de Politici Publice. Romania libera anunţă si că la ora 22 va avea loc o conferinţă de presă cu rezultatele exit pollului realizat de IPP.

Ziarul Ziua citeaza raportul OSCE despre desfasurarea campaniei electorale din Moldova, care scrie despre „ numeroasele plingeri de la Comisia Electorala Centrală depuse de liberali si democrati. Ziarul de la Bucuresti dă informaţii şi despre raportul publicat joi de Coalitia pentru Alegeri Libere si Corecte care „provoacă indoieli privind competitivitatea procesului electoral”. Unul din subtitulurile articolului semnat de George Damian este „ Voronin şi-a jignit contracandidaţii”. Autorul aminteste de insulta adusa de preşedintele Moldovei liderului Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, numindu-l „ porc”.

George Damian mai scrie si despre folosirea resurselor administrative de catre candidatii cu functii in stat – preşedintele, premierul si preşedintele parlamentului. In opinia autorului „ acţiunile intreprinse de ei pe parcursul campaniei in calitate de oficiali, precum intrevederi la nivel inalt, majorarea salariilor şi pensiilor, deschiderea şi renovarea instituţiilor de menire sociala le-a oferit un avantaj considerabil în comparaţie cu ceilalţi lideri de partide”, conchide Ziua, in editia sa electronica.

Ziarul „Gindul” anunţă plecarea catre Bucuresti, pentru a vota a studentilor din Republica Moldova de la Iasi si Galati, care, scrie Gindul, au ales să voteze la Bucuresti pentru a nu fi opriti din nou de vameşi la intrarea in Republica Moldova.

Site-ul de ştiri Hotnews.ro, scrie, sub semnătura Alinei Neagu despre favoritul în acest scrutin – PCRM şi citeaza, citeva rezultate ale sondajuluui de opinie IPP. Ieri, acest site, publica un lung interviu cu directorul Instuitutului pentru Dezvoltare si Iniţiative Sociale Viitorul, Igor Munteanu, care, asa cum a explicat si Europei Libere in editia de vineri dimineata a emisiunii noastre, a vorbit despre panica de care ar fi cuprins partidul comunistilor moldoveni. Igor Munteanu aminteste si el, in interviul citat, despre folosirea resursei administrative de către candidatii cu functii in stat, despre masurile luate recent de guvern pentru mărirea pensiilor, despre relatia cu Romania si despre politica economica a actualei guvernari. Igor Munteanu spune, in interviul cu Hotnews.ro, că in acest scrutin, cursa va fi „ foarte strinsa” intre cei care vor reusi sa depăseasca pragul de 6 procente pentru a intra in Parlament.