PLDM şi AMN consideră alegerile fraudate

Vlad Filat şi Serafim Urechean impută comuniştilor i.a. utilizarea resurselor administrative
Primul care a luat atitudine faţă de rezultatele scrutinului a fost preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. Poziţia PLDM este că alegerile NU au fost nici libere şi nici corecte.

Vlad Filat: „Rezultatele anunţate de către Comisia Electorală Centrală nu reflectă rezultatul expresiei libere a cetăţenilor din Republica Moldova. Urmează în baza probelor acumulate de către partid şi obligatoriu în urma consultărilor cu celelalte două partide, mă refer la Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Liberal, să anunţăm data, ora, locul e ştiut – Piaţa Marii Adunări Naţionale, cînd vom organiza o acţiune amplă de protest, în cadrul căreia vom face cunoscut acel dosar care se instrumentează la ora actuală, cu probe suficiente faţă de ce s-a întîmplat în această campanie electorală în Republica Moldova”.

Vlad Filat spune că PLDM va cere o numărătoare repetată a voturilor, pentru că ar deţine suficiente probe de fraudare a alegerilor. Filat crede că oricum, cele trei formaţiuni liberale din viitorul Parlament – PLDM, PL şi AMN vor constitui o opoziţie puternică, ce nu va colabora sub nici o formă cu puterea comunistă, inclusiv în alegerea viitorului şef al statului.

El a mai spus că învingătorii s-ar bucura prea devreme, pentru că în curînd s-ar putea să nu fie în stare de facă faţă crizei economice şi financiare, pe care tot actuala guvernare a gestionat-o prost, sacrificînd interesele economice ale ţării şi populaţiei, de dragul rămînerii cu orce preţ la putere.

Liderul Alianţei Moldova Noastră Serafim Urechean a declarat şi el într-o conferinţă de presă că alegerile ar fi fost fraudate masiv în ziua scrutinului şi viciate cu mult înainte de campania electorală. Argumentele sînt similare cu cele invocate de liberal-democraţi. Utilizarea masivă de către guvernarea comunistă a resurselor administrative şi financiare, implicarea organelor de drept şi intimidarea opoziţiei, îngrădirea libertăţii mass-media. Serafim Urechean a spus că e posibil ca AMN să se alăture liberal-democraţilor în proteste şi nu a exclus petrecerea unor alegeri anticipate, în cazul în care comuniştii nu vor avea 61 de mandate pentru alegerea preşedintelui, dar şi din cauza crizei economice.

Serafim Urechean: „Din cauza crizei politice şi impotenţei guvernării comuniste de a conduce ţara. Vor fi alegeri anticipate? Eu cred că da”.

Deocamdată, numai Partidul Liberal nu şi-a făcut publică poziţia faţă de rezultatele parţiale ale alegerilor, deşi mai mulţi tineri liberali au ieşit să protesteze astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale.