"Se simte dictatura. Este o frică pe faţa oamenilor"

Studentul Vasile Nagacevschi despre reţinerea sa la Chişinău de către agenţi în civil
Vasile Nagacevschi: Pai, dupa ce am dat interviul jurnalistei franceze, mergeam catre Sun City si cind treceam prin Sun City, niste oameni in civil au venit din spatele nostru, ne-au pus miinile la spate, ne-au bagat intr-o masina. Cind ne-au bagat in masina au spus sa ne plecam capetele, sa deconextam telefoanele si sa le dam lor

Valentina Ursu: Care masina, a cui?

Vasile Nagacevschi: Era o masina neagra, model Niva.

Valentina Ursu: Si unde v-au dus ?

Vasile Nagacevschi: Ne-au dus la comisariatul general din Chisinau, din centru

Valentina Ursu: Ce s-a intimplat acolo ?

Vasile Nagacevschi: Acolo ne-au dus la etajul 4 la biroul 406 mi se pare, ne-au pus in camere diferite si au inceput sa ne intrebe daca am fost la manestatii, cine ne-a chemat, au verificat telefoanele, toate mesajele, toate fotografiile, cine ne-a chemat la aceste manifestari, pe urma au intrebat, datele personale, unde traim, telefonul, au facut fotografie la fata si pe urma asteptam

Valentina Ursu: N-au aplicat forta ?

Vasile Nagacevschi: Nu, nu, ca noi ne-am dus benevol. ca n-am dorit sa ne opunem

Valentina Ursu : Dar mai ai colegi, care au fost retinuti ?

Vasile Nagacevschi: Da. mai era un prieten cu mine; cind am intrebat de dinsul mi-au spus ca il vor elibera mai tirziu, pe urma l-am contactat pe tatal lui si el s-a dus la comisariat si cind a intrebat i s-a spus ca nu este nimeni acolo, ca nu stiu nimic despre asta.

Valentina Ursu : Te-au amenintat ?

Vasile Nagacevschi: Nu, nu. Au spus doar "capul jos, nu vorbiti, nu spuneti nici un cuvint". Telefoanele mobile nu ni le-au dat inapoi pina la iesire, tot timpul au fost la ei, nu am vazut nici o legitimatie din partea lor, nu stiam cu cine vorbesc, absolut, n-am avut nici un drept la vreun apel, nimic.

Valentina Ursu: E o intimidare sa nu mai iesiti in strada?

Vasile Nagacevschi: Nu stiu. Poate. Cred ca e o presiune ca sa acuzam opozitia, ca ei tot ne intrebau, cine v-a chemat la manifestatii, cum ati ajuns acolo, ce-ati facut la manifestatii?

Valentina Ursu: Dar v-au taiat din entuziasm, ca sa nu mai iesiti in strada ?

Vasile Nagacevschi: Da. Este un pic. Si oricum, iti baga frica. Cind pentru niste actiuni, pot sa te ia la inchisoare

Valentina Ursu: Va e frica ?

Vasile Nagacevschi: Da!

Valentina Ursu : Ce parere ai despre aceste actiuni ?

Vasile Nagacevschi: Pai, nu stiu. Se simte foarte evident dictatura, nu stiu, este o frica, care este asa in fata, la oameni, bag frica in oameni sa nu iasa. Nu stiu ce se intimpla aici, agenti in civil pe strada aresteaza oamenii..