Renumărarea voturilor: manevră a PCRM sau operațiune justificată ?

Mitingul de protest de duminică 12 aprilie

Interviu cu Iurie Ciocan și Al. Tănase
Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, neaga categoric existenta unor fraude in cadrul scrutinului din 5 aprilie, iar rezervele formulate de 3 dintre membrii Comisiei, spune el, fac referinta la perioada campaniei electorale si nu la ziua alegerilor. Cat priveste listele de alegatori, pana acum n-au fost aduse probe care sa demonstreze utilizarea lor frauduloasa, declara Iurie Ciocan.

Vipresedinele PLDM, Alexandru Tanase, sustine ca opozitia a identificat mecanismul falsificarii rezultatelor acestor alegeri, ca dispune de cazuri concrete ale votului repetat, vot pe numele unor persoane plecate peste hotare sau a unor persoane decedate, care au fost trecute in listele de alegatori, cazuri care vor fi prezentate opiniei publice ca probe, dupa ce vor fi sistematizate.

Alexandru Tănase
Alexandru Tanase sustine ca in municipiul Chisinau opozitia are acces la liste, insa in provincie intampina probleme. PLDM verifica toate listele electorale, ghidandu-se si de informatiile pe care le obtin de la cetateni.

“Partidelor politice li s-au dat scanere performante, aparate de fotocopiat performante. Ele stau in instanta de judecata si banal copie, iar ulterior in interiorul partidului verifica. Ceea ce facem noi este sa cerem probe. Zilnic. Informati-ne si pe noi, ce se intampla? Noi suntem primii coninteresati sa aflam aceste date” a precizat secretarul CEC.

Probele, in cazul in care ele vor fi aduse, urmeaza a fi apreciate nu de Comisia Electorala Centrala, ci de Curtea Constitutionala, la momentul validarii sau invalidarii alegerilor, a adaugat el.

De cealalta parte, Alexandru Tanase s-a aratat surprins de solicitarea Paridului Comunistilor de a renumara voturile. “Sigur ca aceasta actiune a comunistilor este o manevra ordinara, pentru a sustrage atentia de la listele electorale. Stim foarte bine ca exista si o contestare la Curtea de Apel Chisinau, prin care comunistii solicta sa nu mai avem acces la listele electorale sau cel putin sa nu mai putem face copii dupa ele. Eu cred ca aceste actiuni se incadreaza perfect in acel scenariu de fraudare a alegerilor, pe care nu este chiar atat de usor sa-l depistezi din punct de vedere tehnic, dar care continea mai multe mutari. Inclusiv si incendierea de catre comunisti a Parlamentului si Presedintiei se incadreaza in acel scenariu de fraudare a alegerilor”, crede vicepresedintele PLDM.

Iurie Ciocan
La randul sau, Iurie Ciocan a mai spus ca dezacordul cu rezultatul alegerilor l-au formulat cele trei partide care au trecut pragul electoral si, de asemenea, partidul social-democrat si candidadul independent Stefan Uritu. Ei au solictat, la fel, renumararea voturilor. Iar intentiile PCRM sunt argumentate in cerere, unde sta scris ca nu le-au ajuns 240 de alegatori, pentru a obține 61 de mandate in viitorul Parlament si, deci, intentia lor de a verifica rezultatul este fireasca, sustine Iurie Ciocan