Presa de vineri

victimele regimului Voronin în Vinerea Mare
“Cum va raspunde Voronin Adevarat a Inviat?”, intreaba Pavel Paduraru in Timpul. Raspunsul suna ca un adevarat rechizitoriu: “Adevarat a Inviat!” va suna pe buzele lui Voronin ca o blasfemie, caci un tiran care distruge viitorul oamenilor si baga copii in groapa nu poate sa creada in Dumnezeu, e convins el. Si ne indeamna: “Adunandu-ne in Vinerea Mare, sa pomenim si azi, si de Pasti, dar si intotdeauna victimele regimului Voronin – Valeriu Boboc, Ion Tibuleac, dar si pe ceilalti, despre care poate inca nu stim”. Iar Constantin Tanase, comentand indempul la impacare lansat de seful statului la Moldova 1 si soarta tinerilor maltratati la politie, scrie despre “Calaul induiosat sau imposibila impacare”. Citez: “El (presedintele Voronin) indeamna la impacare ca sa scape de pedeapsa binemeritata ce il asteapta. Acest om nicodata nu se va impaca cu cealalta jumatate de tara, cea care nu l-a votat. El are nevoie de impacare ca de un ragaz, pentru a pune la puscarie aceasta jumatet de tara…”, crede directorul de la Timpul.

Moldova Suverana continua in registrul cu care ne-a obisnuit. Tot despre “Dictatura lui Traian Basescu si a serviciilor secrete”, romanesti bineinteles, sau despre cum “se pregatest loviturile de stat” vorbeste intruna.

In Saptamana, in schimb, Viorel Mihail, fara sa menajeze deloc opozitia, indeamna totusi: “Durii si-au facut treaba. Durii trebuie sa plece”. Cu tot respectul, scrie el, fata de oamenii destepti, insa durii si antinationalii din PCRM trebuie sa fie substituiti cu persoane conciliabile, cu radacini implantate in sol moldovenesc. Indiferent de nationalitate. Si le mai aduce aminte celor porniti sa acuze in ciuda evidentelor, cu un vers din Lermontov, ca exista si judecata lui Dumnezeu. Viorel Mihail ii astfel apararea lui Vlad Filat, care incerca sa potoleasca gloata, prevenindu-i pe cei care afirma mincinos contrariul ca: “La ora actuala, Dumnezeu activeaza in regim de urgenta!”. Revenind insa la indemnul la impacare, trebuie trecut in revista si Vsevolod Ciornei, caruia consensul intre fortele politice nu-i pare deocamdata realizabil, deoarece, constata el, si tabara puterii, si cea a opozitiei se tem ca dracul de tamaie de notiunea de “cedari”, fara de care compromisurile nu sunt posibile. “Daca insa evenimentele noastre locale au vreo miza in marele sah geopolitic mondial, atunci degeaba ne batem capul sa explicam realitatea prin filiera pildelor biblice”, aduga ce-i drept Vsevolod Ciornei in concluzia editorialului sau din Saptamana.

Flux
insa cauta “responsabilii iresponsabili” ai revoltelor de la Chisinau. Si va mai serveste o prelegere “despre folosul de a-si pastra capul rece si inima fierbinte” semnata, fireste, de liderul PPCD, Iurie Rosca.

Jurnal de Chisinau, de cealalta parte, schiteaza portretele “unor eroi dubiosi”, ale celor doi tineri care au arborat drapelele pe cladirile Presedintiei si a Parlamentului, unul dintre care se presupune ca ar putea fi unul din oamenii PPCD-ului. Mai publica Jurnalul “Marturia unei spioane”, a redactorului sau sef adica, Rodica Mahu, alaturi de numeroase alte marturi ale celor abuzati de politie, Petru Bogatu face “Radiografia fraudei”, iar Nicolae Negru mediteaza la “Sansa relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau”.