Taxa pe bătaie şi premierea torţionarilor

Moldova post-electorală în vizorul ziarelor din România şi Rusia
Cum la redacţie nu a sosit niciun ziar, am ales sa trec in revista cateva din articolele aparute in ultimele zile, pana si dupa Pasti, in presa rusa si cea romaneasca.

Evenimentul Zilei, bunaoara, a identificat “Culmea comunismului in Moldova”: taxa pe bataie! Familiile celor arestati sunt obligati sa plateasca intretinerea detinutilor, remarca publicatia bucuresteana si precizeaza: o zi dupa gratii costa 5,90 lei moldovenesti. Adevarul, un alt ziar romanesc, scoate in evidenta declaratiile unor oficialitati comuniste de la Chisinau, potrivit carora vanataile de pe corpul protestatarilor ar fi fost pictate, si mai titreaza, acelasi Adevarul: “Voronin isi premiaza tortionarii”. Referinta e la promisiunea facuta politistilor din regimentul “Scut” de ministrul de Interne Gheorghe Papauc, de a-i premia – cu trei salarii si apartamente. “Amnistia anuntata cu surle si trambite de Voronin nu poate fi aplicata din punct de vedere juridic, dar premierea fortelor de ordine – da”, constata Adevarul.

In care, de altfel, Ovidiu Nahoi mai scrie ca “ar fi extrem de simplu daca regimul de la Chisinau ar fi unul comunist – asa cum il zugravesc unii comentatori si lideri politici de la noi (din Romania adica). In cazul acesta, probabil am putea scoate dracii din el cu poezii, cantece si poduri de flori. Realitatea, insa, este ca liderii de peste Prut nu sunt de loc niste dogmatici”. Comunistii, care controleaza cu mana forte sectoarele strategice al economiei micii repblici, sunt, in opnia lui Nahoi, niste capitalisti verosi, multi dintre ei in directa legatura cu diverse interese de afaceri din Rusia si Transnistria. Romania nu va avea asadar, este concluzia autorului, in Est un vecin comunizat, izolat si anacronic, precum Cuba sau Coreea de Nord, ci un teritoriu transnistrizat, o trambulina a unor interese cat se poate de pragmatice: contrabanda, crima organizata, trafic de fiinte umane, trafic de armament si materiale strategice. Iar amenintarea pentru Europa este cu atat mai mare, cu cat Romania, poarta de intrare a Moldovei in Uniune, se dovedeste la randul sau un stat slabit de coruptie, de mafii si retelele lumii interlope, adauga editorialistul de la Adevarul.

“Cetatenia.ro contra revolutiei kaki” e titlul editorialului pe care-l semneaza, in Ziua, Victor Roncea. Iar in Cotidianul, tot in unul din numerele de dinainte de Pasti, am gasit, de asemenea, un comnetariu curios, intitulat “Genialul si imbecilul domn Voronin”. Autorul lui, Liviu Avram, e de parere ca modul in care procuratura de la Chisinau a ales sa “dea drumul la baieti, demonstreza ca UE a pompat bani degeaba in reforma institutionala din Republica Moldova”.

Despre asul din menca moldoveneasca scrie azi Nezavisimaia Gazeta. Pe langa Romania, obiect al acuzelor si pretentiilor liderului comunist de la Chisinau ar putea deveni si Rusia, crede cotidianul moscovit. Vedomosti remarca, la randu-i, ca spre deosebire de Moldova, oficialitatile ruse n-au reactionat la evenimentele din Georgia. Rusia, de altfel, n-ar fi deranjata daca la putere in Georgia ar ramane Saakasvili si asta pentru ca la Tbilisi nu exista opozitie prorusa, il citeaza Vedomosti pe Mihail Aleksandrov, de la Institutul tarilor membre ale CSI. Presa rusa preia si unele din concluziile presei straine, a celei occidentale. Portalul Polit.RU, de exemplu, rezuma un articol din Le Monde: “daca sunt eliminate nelinistile de fatada, atunci criza din Moldova convine Tiraspolului si Moscovei”, constata Le Monde.