Curtea de Apel respinge cererea de eliberare din arest preventiv a lui Gabriel Stati

Milionarul Gabriel Stati ramâne în arest. Curtea de Apel Chisinau a respins ieri recursul avocatilor care au cerut eliberarea omului de afaceri, calificându-l „nefondat”. Omul de afaceri va ramâne în arest pâna la 16 mai, iar decizia completului de judecata este irevocabila.

Avocatul lui Stati, Vitalie Nagacevsci, a spus ca decizia este ilegala şi că va aduce cazul la Curtea Europenă pentru Drepturile Omului (CEDO). Vitalie Nagacevschi a mai spus ca în spatele evenimentelor din 7 aprilie stau autoritatile centrale si i-a sugerat „presedintelui Vladimir Voronin sa scrie un autodenunt, pentru a usura sarcina organelor de urmarire penala care trebuie sa gaseasca toate persoanele vinovate”.

Gabriel Stati este acuzat de uzurparea puterii de stat si organizarea de dezordini în masa. El a fost retinut la Odesa, fiind ulterior extradat autoritatilor de la Chisinau. Stati pledeaza nevinovat si spune ca nu a participat la protestele violente din 7 aprilie si ca în ziua arestului nu a fugit din tara, asa cum se spune, ci a plecat în Odesa într-o deplasare de afaceri. Anterior, tatal acestuia, Anatol Stati a declarat ca prin acest dosar Vladimir Voronin urmareste sa preia averea familiei sale, despre care se spune ca ar fi de ordinul miliardelor de dolari.